Румен Радев: Питайте Борисов защо не можем да охраняваме въздушното си пространство!

България отблизо
Вече има информация за закъснение на доставката на първите F16, и то не малко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. То поставя не само на изпитание личния състав, но създава рискове България да загуби въздушен суверенитет.
Възможно е да загубим възможността да охраняваме сами своето въздушно пространство, което е въздушно пространство и на НАТО. Защо ще закъснее доставката, можете да зададете въпроса на г-н Борисов и неговото правителство. При какви условия и клаузи са сключили договора?

Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, след като обсъди състоянието на армията с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

 

„Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите в армията. Веднъж-завинаги трябва да скъсаме с това отношение да се сещаме за проблемите в армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените сили на България и съвместимостта им с партньорите от НАТО“, заяви Радев.

 

„Ангажиментите на държавното ръководство към развитието на въоръжените сили трябва да бъдат постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение. Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече върху хората в армията, технологиите и иновациите“, смята президентът.

 

„Кризата в Украйна е с глобални измерения. България е част от усилията за намаляване на напрежението. Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решение на кризата. Трябва да се търси решение по дипломатически път“, категоричен бе той.

 

Обсъжданията днес са в контекста на намеренията на България да изгради батальонна бойна група, с която да участва в подсилването на Източния фланг на НАТО заради кризата в Украйна. Тази година се предвижда за инвестиции в отбраната да бъдат отделени 1,7% от БВП по следните приоритети:

 

попълване на около 5000 вакантни длъжности в състава на БА
закупуване на бойна машина за пехотата, на стойност 1.2 млрд.
закупуване на контактни радари за Ф16
закупуване на два многофункционални модулни кораба за нуждите на ВМС.

Очаква се да бъде конкретизирано и формирането на българския батальон в рамките на отбранителните способности на източния фланг на НАТО.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *