Румен Овчаров разкри: Борисов ни пречи за АЕЦ „Белене“!

България отблизо

Изненадан съм от ентусиазма на правителството за идеята за АЕЦ „Козлодуй“. За мен нищо ново не се е случило. Основното е, че Борисов слуша не когото трябва за развитието на ядрените технологии.

В България е същото. Три години слушаме, че търсим инвеститори за АЕЦ „Белене“, а сега изведнъж с руския реактор и американска технология ще правим нова ядрена мощност в Козлодуй. Това е абсурдно. Според мен сега съвсем няма да се намерят инвеститори и ще се получи старата българска поговорка – от два стола, та на земята.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров.

„Преди да се говори някой трябваше да седне и да направи анализ кой вариант за България ще е най-изгоден – АЕЦ „Белене“ или нова ядрена мощност в Козлодуй. Според мен за втория вариант сме закъснели много и няма да е изгодно. Говорил съм с Бойко Борисов по тази тема и точно това му казах – да се направи анализ и да се прецени. До момента не съм чул отговор от премиера. Аз му казах моите аргументи и те са, че няма как да направим нова ядрена мощност в Козлодуй. В момента се опитваме да правим мили очички пред американците без да знаем каква ще е ползата за България. За мен с тази идея не защитаваме националните си интереси“, категоричен бе Овчаров.

„Не искам да коментирам темата за Навални. Това са теми за селски вечеринки. Ще цитирам една мисъл – сатанизацията на Путин и Русия не е признак за водене на политика, а е признак за липса на политика. Тази тема е много евтина и не искам да се занимавам с нея.

Не виждам някой да е низвергнат от БСП, защото е критикувал Корнелия Нинова. Няма такова нещо. БСП успя да се разграничи от начина на правене на политика в периода 2013 – 2014 година, когато хора като Станишев, Дъбов, Миков осигуряха властта на ДПС, ГЕРБ и Цветан Василев. Аз бяха против изключването на Гергов, защото по принцип съм против изключванията.

В момента БСП не е партия на статуквото. Въпросът не е с кого ще управлява БСП, а кой и как ще управлява България. БСП няма да може да управлява сама България, както и ГЕРБ няма да може да го направи.

След изборите ще трябва да отговорим на въпроса – кой е за промяната и кой е за запазване на статуквото, което виждаме в момента“, коментира Румен Овчаров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *