Проф. Витанов: Руската армия се бие професионално, а украинската залага само на юруши! Познайте какво ще стане!

България отблизо

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 9 май. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 9 май 2023 г.

И тези празници минаха. Някак си незабележимо, в това време Световната здравна организация обяви край на извънредната обстановка, свързана с Ковид-пандемията. Един месец след САЩ и 13.5 месеца след България. През тези 13.5 месеца в България нещата си вървяха нормално и нямаше тормоз над гражданите и бизнеса.

Да ви напомня – краят на извънредната обстановка в България дойде само 2 месеца след пика на най-голямата вълна и когато повечето области бяха все още на Етап 1 от плана за борба с Ковид.

Но имаше прогноза, че дифузното разпространение изчезва и няма да се появи повече. И имаше план, който смачка високата вълна. Добре е да не забравяте, защото всичко това стана в обстановка на чудовищен рев срещу този, който направи прогнозата и срещу същия този, който оразмери тъй добре работещия план.

Чудовищният рев дойде не само от юрдеците, но и от гилдията на същия този. Изключително лошо е подложена работата за следващи пандемии. Мога да простя рева на юрдеците. Но няма как да простя рева и обидите от собствената ми гилдия.

Сложих им богато репутационни трапези, те ме плюеха и обиждаха. Писах ви, че и по улицата ме спираха да ме плюят. И същото време се биеха в гърдите, че били математици. Истинският математик не кипи от завист и злоба от успехите на колегите си. Затова и казвам: Аз си свърших работата, но много лошо е подложено за следващи пандемии. И оттук ще започват разговорите с мен при следващи пандемии. И ще свършват много бързо, не се съмнявайте.

Караме нататък.

Хайде стига за българската политика.

И какво остана тук месец след изборите? Каквото каза Витанов преди изборите. Най-вероятно – експертно-програмно правителство или нови избори. Думата салтоморталета я употребих първи аз още тогава, нали така. Ами гледайте салтоморталета. Без пари е.

Стига толкова за днес за българската политика.

Сега за войната. Чакаме си юруша. Както виждате, той си наближава, интензивността на схватките по фронта расте. Руснаците нанасят масирани превантивни удари, както ви писах, успехите на украинския опит за война с дронове ще са ограничени. Ето, ограничени са. Та, докато чакаме юруша, правим анализи съгласно Клаузевиц.

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 9)

Клаузевиц е подчертавал значението на крепостите и водните прегради. Назначението на крепостите, пише Клаузевиц, е да отвлекат значителна част от силите на врага за обсадата им. Това време следва да бъде използвано за разбиване на останалата част от неприятелската армия. А големите реки, продължава Клаузевиц, са естествени отбранителни линии.

Но не следва да разполагаме войските си равномерно по тази отбранителна линия в опит да предотвратим форсирането и. Това е много опасно. Другият бряг трябва да се наблюдава е неприятелят трябва да се атакува с всички сили преди да е успял да концентрира голямо количество войски на едно място.

Толкоз за сухата теория за днес. Да видим как се прилага в настоящата война. Украинците превърнаха доста градове в крепости. Това забави руската армия. Но украинците не използваха времето, през което крепостите им са обсаждани, за да разбият останалата част от руската армия. Крепостите им падат една след друга, руската армия не е унищожена.

Грешка според Клаузевиц. От друга страна имаме класическо използване на водна преграда за отбрана. Суровикин изтегли руската армия от Херсон, макар, че спокойно можеше да не го прави. Какъв е резултатът от руската отбранително линия по Днепър покрай Херсон? Дотук – 20 000 човека безвъзвратни загуби за украинската армия на този участък и маса унищожена техника от артилерийските обстрели.

Всеки опит за концентрация на военна техника от украинска страна веднага се обстрелва от руската артилерия. Точно както препоръчва Клаузевиц.

И така, ситуацията продължава да си е все една и съща. Украинската армия я напъват да даде решителното сражение и то при условия, неизгодни за нея според Клаузевиц.

Превръщането на отбранителната война в нападателна при липса на условия за това е тежка грешка. Някои украински генерали виждат това и се мъчат да протакат. Това още повече влошава нещата със шансовете за юруша, тъй като руснаците започнаха да нанасят масирани превантивни удари.

Юрушът трябва да почва. Максимално скоро. Или руснаците ще го удавят в кръв, преди да е почнал. Както виждате, те почнаха вече да го давят в кръв. Украинците имат безвъзвратни загуби поне по 5 бригади на месец. Това не може да продължава вечно.

Да спрем дотук. Поглеждаме към Крякан фон Юрдековиц за анализ за войната. И днес няма-а-а. Кряканчо не може горкия анализи да прави. Кряканчо може да бълбука калта в локвата, като изпуска въздух от човката. Затова има разделение на труда. Всеки прави каквото може. Витанов прави анализите. Кряканчо величествено бълбука калта из локвата.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 129)

караме нататък с управлението на политическия конфликт. И тъй, разбрахме, че без политически конфликти няма как да се мине. Като не може да го предотвратим, поне да го управляваме. Има 9 методики за разрешаване на политически конфликти. Караме по три всеки ден. И тъй днес ще споменем

Методика 1 – Преговорите. Това е най-разпространената методика и като че ли най-успешната

Методика 2 – Избягване на конфликта. Отклоняване на срещата с противната страна, временна смяна на политическата траектория по политическата сцена, за да се постигне това.

Методика 3 – алтернативно разрешаване на конфликта. Осъзнавайки, че са в конфликт, противодействащите страни започват да го регулират чрез сътрудничество и съглашателство.

Какво от тези методики имаме при настоящия политически конфликт у нас. Преговори имаме най-различни. И три години вече безрезултатни. И защо са безрезултатни. Ами, дайте ние да управляваме, пък вие ще ни контролирате през парламента. Няма да стане, защото балъци де се хванат на тая кука, няма. Затуй и конфликта си продължава.

Методика 2 я прилага понякога Бойко Борисов и доколкото може. По-успешно я прилагат ДПС. Но когато противникът иска да те изчегърта, е трудно да прилагаш такава тактика. И безуспешно. Затуй тая методика не е допринесла за решаване на текущия политически конфликт. Но потенциал има. Страната, която казва на всички останали – ай, гледайте си работата, се изолира. Другите могат да почнат да си сътрудничат и да почнат да ограничават конфликта. Така, конфликтът може да почне да се префигурира. От всички срещу един пак на всички срещу един, но тоя един вече е друг.

Накрая – методика 3. Но за нея трябват поне две страни. Когато едната страна казва непрекъснато на другата – Ай, гледайте си работата, никакво сътрудничество не може да има. И методиката не работи.

Почвате да се сещате какво ще направя в следващите дни. Ще ви показа защо и деветте методики не работят при нас и конфликта си продължава.

Хайде стига за днес.

Следва малко социална динамика от книжката

ВИТАНОВ, СОЦИАЛНА ДИНАМИКА БЕЗ ФОРМУЛИ 2008 ГОДИНА (ден 1)

И тъй, преди 15 години, с верните ми съавтори се събрахме и написахме тази книжка, за да поставим основите на масивното използване на математическата социална динамика в България. В книжката няма формули, за да са по-ясни концепциите и за да е достъпна за повече хора.

Книжката има подзаглавие – Сложните системи от човека до цивилизацията и започва с цитат от нашего брата Джон фон Нойман:

Ще предскажем всички стабилни процеси и ще контролираме всички нестабилни процеси.

По време на пандемията видяхте, че съм верен последовател на Джон фон Нойман. Процесите в нея бяха два вида: стабилни и нестабилни. Показах ви, че стабилните могат добре да се предсказват. Показах ви, че нестабилните могат да се контролират. Пример – планът за борба с най-високата Ковид вълна, който я пречупи и смъкна толкова ниска за два месеца, че бе обявен край на извънредната епидемична обстановка.

Няма какво да се чудите. Епидемичните процеси също са социални процеси, тъй, че епидемиологичните модели се използват много и за моделиране на социални процеси.

Ама откъде накъде бе, Витанов, ще ми се занимаваш със социология и социална динамика.

Отиваме при Огюст Конт, който се води родоначалник на съвременната социология. Той е казал:

….. Социологията е наука за структурата на обществото (социалната статика) и за законите на неговата еволюция (социалната динамика). Тя изучава фактите от обществения живот, тъй както физиката изучава физическите явления…..

А-ха-а-а-а, тъй както физиката изучава физическите явления, ни казва Конт. И още социална динамика имало ни казва Конт. А може ли социалната динамика да се изучава с математически средства и подобно та това как физиката изучава физическите явления?

Може. И така се появиха две нови науки – социофизиката и математическата социално динамика. За основател на социофизиката се смята Серж Галам или Серж, както му вика Витанов, като се видят да приказват на чаша вино или бира по конференции (Серж е професор в университетчето Екол Политехник, вероятно не сте го чували, та затова пие повече вино, ама и хубава бира не отказва). Математическата социална динамика да кажем, че тръгва масивно да се развива от Джон фон Нойман (затова го и цитираме съвсем в началото на книгата).

Та така, започвам полека да ви описвам какво има в книгата.

И накрая нещо весело.

Бележка на Витанов: Много хора се занимават със социолИгия. Витанов се занимава със социолОгия.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 292. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Още седмица и ще станат 10 месеца.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 396. 1 година и 31 дни – 13 месеца значи Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност доста прехвърли 1 година. Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – каква е динамиката на конфликта? Конфликтът не е точков във времето. Той заема някакъв отрязък от време, в който се разполагат етапите му. Тук ще разгледаме четири-етапната схема на конфликта. При нея имаме предконфликтен етап (латентен конфликт), етап на открит конфликт, етан па завършване на конфликта и следконфликтен етап (където отношенията може и да се нормализират).

Днес ще обсъдим

Етап 4 – следконфликтен етап.

И тъй, конфликтът е завършил някак си – затихнал, разрешен, проблемът е отстранен или пък конфликтът е видоизменен в друг конфликт (което е най-честия вариант по нашите краища). Идва следконфликтния етап, на който трябва да се възстановяват разрушените в конфликта отношения между участниците в него. Колкото може да се възстановят – от 0 до 100 %. В зависимост от историята на конфликта и интересите на участниците.

Пример – гледаме Украйна. Конфликтът там ще свърши. Американците и руснаците ще си стиснат ръцете и ще повъзстановят отношенията. Да речем на 50%. С големите европейски държави – и там Русия ще си възстанови отношенията на 50% (повече не и трябва, тя се пренасочи политически и икономически повече към Азия). А какво ще стане с Магар дьо Булгаристан, дето ме бута между атовете. Тука ще има наритване. Е, не може всички да се възстановяват отношенията, някой трябва и да го наритат. Докато си малко магаренце, нямаш място между атовете. Че ще установят наритващи отношения с тебе. Спазвай

Закон на Витанов за магаретата: Интереса на всяко малко магаренце е да стане голямо магаре, а не да се вре за наритване между атовете.

Втори закон на Витанов за магаретата: Интересът на голямата магаре е да стане ат, а не да на вира за наритване между атовете.

Магарешките закони на Витанов, както виждате, може да са отлична основа за вътрешна и външна политика.

Мисля, че ви поразвеселих.

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *