Проф. Джефри Сакс каза кога трябва да се разпусне НАТО и как ще настъпи мир в Европа

Свят

НАТО трябва да откаже от приемането на Украйна, за да се установи мир. Алиансът трябваше да бъде разпуснат още през 1990 г. Провокациите на САЩ срещу Китай, особено по отношение на Тайван, могат да доведат до война като тази в Украйна. Американската арогантност все още е в основата на външната политика на САЩ, въпреки че вече е съвсем ясно, че живеем в многополюсен, а не в еднополюсен свят.

Това заяви американският икономист проф. Джефри Сакс в интервю за китайското издание Global Times, предаде Lenta.ru.

Това, от което Украйна наистина се нуждае, са преговори между Съединените щати и Русия по въпросите на сигурността, включително обещание, че НАТО няма да се разширява, като приеме Украйна за член“, отбеляза той.

Икономистът подчерта, че само в този случай Украйна може да бъде обезопасена и да постигне мир.

По думите му през 90-те години на ХХ век САЩ решиха, че ще продължат да разширяват НАТО на изток, за да обградят частично или изцяло Русия и по този начин да я отслабят. „Разширяването на НАТО до Украйна и Грузия имаше за цел да обкръжи военноморския флот на Русия в Черно море, като отслаби военната мощ и геополитическата роля на Русия. Това е същият подход, който Великобритания използва по време на Кримската война през 1853 г. Това е основната причина за войната в Украйна“, коментира икономистът.

Той подчерта, че НАТО е военен съюз, ръководен от САЩ. „Тъй като САЩ не са отбранителна, а нападателна сила, такъв е и НАТО. НАТО е предприемал много настъпателни действия, като например в Сърбия-Косово, окупацията на Афганистан от НАТО, бомбардировките на Либия от НАТО, както и въоръжаването на Украйна от НАТО в марионетната война между САЩ и Русия в Украйна“, посочва проф. Сакс.

Той е на мнение, че Северноатлантическият алианс е трябвало да бъде разпуснат през 1990 г., като според него, ако това се беше случило, историята щеше да бъде съвсем различна – „много по-мирна, основана на сътрудничество и продуктивна, с много по-малко войни. „НАТО трябваше да бъде заменен от ОССЕ – Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която включва страните от Западна Европа, Източна Европа и бившия Съветски съюз. С разпускането на НАТО и укрепването на ООН вероятно щяхме да избегнем катастрофалните „войни по избор“ на САЩ оттогава насам“, смята икономистът.

„Американският народ иска мир. Това е вярно дори въпреки пропагандата на страх, създавана от правителството на САЩ. Обществеността не иска да продължаваме да въоръжаваме Украйна и се противопоставя на войната на Израел в Газа. Като цяло Америка спешно се нуждае от икономическо възстановяване у дома, но военният бюджет продължава да се увеличава и войните по желание на САЩ продължават“, коментира още той.

Проф. Сакс е категоричен, че американската арогантност все още е в основата на външната политика на САЩ, въпреки че вече е съвсем ясно, че живеем в многополюсен, а не в еднополюсен свят.

Според него идеята за разширяване на НАТО в Азия е външнополитическа лудост, която отразява заблуждаващата арогантност на служителите по сигурността на САЩ. „Цялата идея е в разрез с Договора за НАТО, който се отнася до защитата на Северноатлантическия регион. Провокациите на САЩ срещу Китай, особено по отношение на Тайван, могат да доведат до война като тази в Украйна“, подчерта още икономистът, като добави: „Очевидно е, че такава война би била трагична, опустошителна и застрашаваща оцеляването на човечеството. Разширяването на НАТО към Азия прави такава война по-вероятна. Ето защо смятам, че разширяването на НАТО към Азия е самозаблуда.“

Източник „Критично“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *