Проф. Киров отсече: Партиите, които гласуват оръжие за Украйна действат като организирана престъпна група!

България отблизо

Проф. Пламен Киров като експерт по Конституционно право заяви , че депутатите по чл.69 не носят отговорност за гласуванията си. Като приемат решение, то става задължително. Но…в случая има едно голямо „но“. Парламентарните групи, които подкрепят такова решение, действат като организирана престъпна група, защото ще разрешат нецелево да се разходват пари от бюджета и ще компрометират сигурността на България“.

Експертът поясни, че военно-техническа помощ означава всичко – и военна, и техническа помощ, и жива сила. Играят си с огъня“, допълни категорично проф. Пламен Киров пред „Труд“.

Той пояснява и каква е процедурата: МС организира стопанисването на държавното имущество, което означава и военната техника на нашите въоръжени сили. И ако те кажат – от поделението Х вземете танкове и ги изпратете, МС правят акт на разпореждане. Военното имущество е държавно имущество, защото само държавата притежава въоръжени сили. МС като иска, нека да поеме тази отговорност. И като нямат имунитет прокуратурата може да ги попита какво правят – защо нецелево изразходват държавен бюджет.
Второ, разпореждат се с военно имущество, което уврежда отбранителната способност на Р България – Глава първа на НК. Но това ще го направят, ако МС гласува“.

Засега не е сигурно, че всичките 134 депутати на управляващата коалиция ще гласуват единно на 4 май. Без социалистите мнозинството спада на 108. От „Има такъв народ“ (ИТН) наскоро настояха за тайно гласуване по въпроса за военната помощ. Това подсказва, че някои от тях може и да не подкрепят „военно-техническата помощ“ – въпреки призива на лидера си Слави Трифонов. Така гарантираната подкрепа за военно-техническата помощ за Украйна от управляващото мнозинство варира на около стотина гласа.

Опозиционната „Възраждане“ без съмнение е противник и ще използва парламентарната трибуна за яростна антивоенна агитация.

ГЕРБ – КАМЪК В КОЛЕЛАТА НА УПРАВЛЯВАЩАТА КАРУЦА

Но ГЕРБ може и да не се съгласят с такава формулировка. Преди време, аргументирайки предложението на парламентарната група, Даниел Митов посочи в пленарна зала, че България може да изпрати доста въоръжения. Той ги изброи – преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси, от които „българската армия има в излишък и няма да се отрази на боеспособността ѝ“. Освен това има излишни танкове, бронирани машини.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви пред Нова тв, че в пленарна зала ще се види как ГЕРБ ще гласува по предложението за военна помощ за Украйна, подчертавайки, че като партия с ясна евроатлантическа ориентация нямат колебания по казуса. Депутатите на Бойко Борисов може и да не подкрепят „военно-техническата помощ“, да настояват за „военна и техническа“ и в типично опозиционен стил да обвинят правителството в малодушие и зависимост.

Сред парламентаристите обаче няма яснота какво съдържа дефиницията „военно-техническа помощ“.

„Военно-техническа“ или „военна и техническа помощ“ – на пръв поглед разлика няма.

Първата формулировка е заложена в проекторешение, предложено на 1 април от „Демократична България“ (ДБ) – един от четиримата партньори в управляващата коалиция.
Втората също е в проекторешение, внесено от опозиционната ГЕРБ на 30 март. Те настояват “правителството да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения”.

ДПС – „СПАСЯВА“ ДАВАНЕТО НА МАНДАТ ЗА ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ

Но как ще постъпи ДПС, което последователно е изразявало своята евроатлантическа позиция и така са е създали добър външнополитически имидж?

„Партньорите ни питат защо в управлението на България има партия, която не ни води по евроатлантическия път и защитава определено прокремълски позиции“, заяви наскоро евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк. Нищо чудно със своите 34 народни представители ДПС да спаси даването на мандат за „военно-техническа помощ“. В началото на 2019 година именно ДПС помогна с гласове, за да даде парламентът мандат на правителството да преговаря със САЩ за новите изтребители F-16V Block 70.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *