Проф. Михаил Константинов изненада: Няма да има икономическа криза, избийте си го от главите!

България отблизо

Пандемията от новия коронавирус COVID-19 подложи на изпитания всички правителства и държави по света. България също не е изключение. Този стрес тест за политиците ще предопредели ли бъдещата им съдба на политическата сцена, как ще се развие пандемията и ще избегнем ли рецесията?!

Отговор на всички тези въпроси потърсихме от председателя на Управителния съвет на „Информационно обслужване“ – проф. Михаил Константинов.

Най-напред каква е вашата прогноза за икономиката? Наистина ли след коронавируса ни чака рецесия, невиждана досега?

– Икономиката на човечеството е фалшива, тя е неистинска. Да не би нещо да сме гладни и жадни, да не би производството на жизнено необходими неща да е паднало?  Икономиката, която се крепи на това, дали ще консумираме или не, е фалшива икономика. На 6 месеца си хвърляме телефоните и на 3 години – автомобилите. Това е идиотизъм.

Нито има природни големи катаклизми, нито световна война, какво е станало толкова страшно в света, че да доведе до рецесия?!  Нищо, спрели са да ходят по кръчмите. Затова икономика, която се крепи само на консуматорство, бясно и на всяка цена, е фалшива.

– Как си обяснявате това внезапно нарастване на броя на заразените с коронавирус, сякаш има втора вълна, така ли е?

– Случва се нещо елементарно – расте броят на заразените и намалява броят на умрелите. Вирусът по някакъв странен начин действа така, че да остави живи повече гостоприемници, а не да ги избие всичките.

Поведението на системата вирус-човек се описва много добре от модела на Лотка-Волтера. Той описва динамиката в такива системи.

Математическият модел за съвместното съществуване на два биологични вида може да се опише със система интегро-диференциални уравнения, известна най-вече за частния случай от типа “хищник – жертва”. Този най-прост модел на взаимодействие между хищника и жертвата, или ресурси и потребители, се нарича модел на Лотка-Волтера. Открит е почти едновременно (1925 – 1926 г), от италианския математик Вито Волтера – основател на математическата биология, и от Лотка, американец от полски произход.

Сега имаме подобно положение. Пак повтарям: заразените се увеличават, но умрелите за единица време намаляват и вероятно така ще се развиват нещата. Докога – не се знае. Испанският грип (1918-1920) е бил три години с няколко вълни.

Излезе социологическо изследване на „Маркет линкс“, според което ГЕРБ би имал значително предимство пред БСП, ако изборите бяха сега, как бихте коментирал това?

– Изборите са след девет месеца, за това време могат да се променят много неща. Първо, вирусът може да отшуми, второ, може да не отшуми, трето, да има сътресения в икономиката.

Има няколко фактора, които ще определят резултата от изборите. Очевидно е, че опозицията е в тежко състояние, но след девет месеца всичко би могло да бъде различно. Така, че партиите, които искат да се представят добре, трябва да се мобилизират и да не се отпускат. Подготовката за следващите избори започва в деня, когато приключат настоящите. Така се печелят избори.

Това, което е в момента, няма как точно да се повтори след девет месеца. Виждате динамиката на обществените настроения в САЩ, светът ври и кипи, да се правят прогнози сега е несериозно.

Може да прогнозираме друго – че още един „черен лебед“ ще ни удари. Последният, който още ни мъчи, това е коронавирусът.

– На политическата сцена излиза и фигурата на Васил Божков, който, макар и в изгнание, обяви също намеренията си за политически проект, това ще окаже ли влияние?

– Имам шеговито предложение – всяка сутрин медиите да съобщават кой НЯМА да прави политически проект. Останалите явно ще правят.

Несериозно е да се обсъжда подобно намерение.  Не мога да коментирам нещата, които не съм видял, има компетентни органи. Не мога да знам как ще се отрази, но такива проекти нямат много голям шанс за успех./Източник blitz.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *