Проф. Христова: Знам какво ще се случи със сглобката след края на войната в Украйна

България отблизо

ГЕРБ обяви бойкот на парламента, ще участва само при конституционните промени. Според проф. Антоанета Христова има няколко причини за повишаването на напрежението в сглобката и на първо място е наближаващата ротация.

 

ППДБ няма да допуснат смяна на министри, такава договорка не е имало в началото. ГЕРБ ще иска да докаже, че са нещо различно от ПП.

А идеята на Бойко Борисов да отдели ДБ от ПП няма да бъде реализирана. От събирането на ГЕРБ с ППДБ губи партията на Борисов„, твърди проф. Христова.

Според нея наближава края на войната в Украйна и това ще се отрази на политическата обстановка у нас.

Ето какво каза проф. Христова в интервю за „Труд„:

– ГЕРБ обяви бойкот на заседанията на парламента, ще влиза само за конституционните промени. Досега сглобката скърцаше, но работеше, както каза Бойко Борисов само преди два дни. Сега – бойкот и на бюджета, и на законите. Само уволнението на шефа на „Пирогов“ ли е причината за това, или съзирате и други, професор Христова?
– Има промяна. Може би ще оставят директора на Пирогов. Но, по принцип има няколко причини за повишаването на напрежението.

Няколко събития показват раздвижване на процесите и подготовка на евентуални промени след Нова година. На първо място – приближава датата за ротация. Време няма – Коледа, Нова година, празници, ваканция.

ГЕРБ трябва да си направят „предизборната кампания“, т. е. да се опитат да се отграничат, за да обяснят на първо място, че са нещо различно от ПП, да мотивират ДБ да се откажат от ПП и да се опитат да убедят избирателите си, че не са вече ляволиберална партия, а са си останали десни консерватори.

Всичко това преминава през противопоставяне на ПП, на предложения бюджет от Асен Василев и т. н. Т. е. поведението е формално, а не съдържателно отстояващо собственото различие. Защото ако беше съдържателно, отдавна сглобката трябваше да е приключила поради непостижимост на поставените от нея цели.

– Но нали преди няма и седмица решиха, че ще подкрепят бюджета?
– Но сега се дърпат. Ние знаем, че при Борисов и ГЕРБ няма права линия в поведението. И за мен това дърпане е свързано с наближаването на момента за ротация и отчитането на факта, че ГЕРБ понася изключителни щети от събирането с ППДБ.

Моята теза е, че ПП и ДБ са спечелили много повече от договарянето с ГЕРБ, а Борисов и ГЕРБ загубиха основни ядра в местното самоуправление в страната. Те олевяха поради непоследователното си поведение, подкрепящо всичко, което ППДБ предлага.

Например, колкото и да говорят срещу дерогацията, те я подкрепиха. Сега отново искат да съкратят периода. Типично за ГЕРБ веднъж така, веднъж иначе.

Друг пример, бюджетът в основата си е либерален – няма реформи, а се говори за раздаване. Това показва, че в основата си ГЕРБ са станали либерална партия. Борисов разбира това и се опитва да поддържа заблуждението като например, в речта си пред младежи – ГЕРБ, обясняваше, че те не са леви, а са единствената център-дясно партия, което не отговаря на истината.

Кризата в ГЕРБ се засилва от факта, че знакови лица напускат партията. Онзи ден напусна председателят на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов – един от най-стабилните хора, на които се дължи в голяма степен успехът на ГЕРБ в този град. Нещата не стоят добре за партията и това е първият факт, който ГЕРБ се опитва да управлява, но неуспешно.

– Давайте нататък с другите неща, които са ви направили впечатление.
– На второ място, активирането на Цветан Василев – две интервюта за една седмица, в които той атакува правителството и специално ГЕРБ и ДПС. В съчетание с връщането на Васил Божков, който във всеки момент може да се включи като свидетел ми изглежда още един фактор, който натяга напрежението и може да провидим причина за несигурност в ГЕРБ.

На трето място съм убедена, че ППДБ няма да се съгласят на смяна на министри при ротацията, което вече се калкулира и което ще донесе отново имиджови щети за ГЕРБ.

– Те многократно казаха, че ще се ротират само премиерите…
– Това беше договорено да бъде така. После от страна на ГЕРБ почнаха да спрягат и министри за смяна, но това е добавка, която не беше договорена в началото. Убедена съм, че ППДБ няма да се оставят.

На четвърто място съм убедена, че ДБ никога няма да бъде откъсната от ПП, както ГЕРБ иска, което ще продължи линията на неуспешните тактики за ГЕРБ.

– Във вторник Борисов се обади в едно тв студио да похвали Христо Иванов, който бе там
– Това обаждане е толкова унизително и толкова неполитическо като поведение. До съвсем скоро смятах Борисов за един умел човек, който знае и владее гъвкавите политически ходове, в които не влиза унижението.

Говорители на ГЕРБ са казвали, че за тях положителният изход от събирането с ППДБ се свързва с разбиване на тази коалиция като тактика за постигане на мнозинство. Скоро имаше едно изказване на ДБ, че ще се връщат към своите десни корени, което е заблуждаващо изречение.

В този смисъл, нека да разграничим играчите. ДБ и ГЕРБ са нещо много различно. ГЕРБ бяха почнали да се учат да бъдат център-дясно, въпреки че по произход не бяха такива. Там се прибави СДС, имаше сини избиратели, беше един процес на намиране на идентичност, на себепозициониране.

Може да не е било в началото съвсем искрено, но постепенно ставаше. Докато ДБ никога не са били десни. Там се прибавиха остатъци от ДСБ, същината на ДСБ си тръгна. Тези остатъци бяха проблем, те не бяха истинска десница, не бяха ценностно ориентирани антикомунисти и пронатовци. Този остатък от ДСБ, който отиде в ДБ, автентично не е десен.

А ГЕРБ го подпомагаха разочаровани хора от старото СДС, които започнаха да му придават синия цвят. Но с това приключи в момент, в който ГЕРБ се събра с ППДБ. Никой от тях вече не може да покрие десния спектър. Всички те вкупом бяха напъхани в „жилетката“ на център-лявото.

И каквото и да приказва Борисов пред младежите, не е убедителен. Затова цялото усилие на ГЕРБ беше излишно. Първо, събирането му с ППДБ беше абсолютна грешка и на второ място мисленето, че това е велика тактика да дръпнеш ДБ, вероятно няма да се получи.

И няма да се получи, защото Борисов не е предишният Борисов. Защото предишният Борисов беше свободен да действа, сегашният Борисов действа под натиск. Разликите са огромни в ролята и автономията, която притежава.

– В неделя Борисов заяви, че сглобката е паянтова, скърца, но работи..
– Ами защото посолството така ги натиска. Все още той играе двойна игра – хем съм там, хем съм опозиция, хем изпълнявам всичко на посолството. Това е очевидно при наблюдение на поведението му.

– Споменахте в началото за няколко причини за повишаването на напрежението. Има ли още? 
– Може би на първо място е, че на практика ние сме на прага на завършването на войната в Украйна. А на нас най-силно се отразява тази война.

Това правителство е направено именно заради нея и цялата държава вижда „гъненето“ на политиците. А когато ти виждаш едни хора да се гънат и да нямат гръб, те нямат бъдеще в политиката.

Вече виждаме, че активността на бойното поле намаля, как в американската преса хората, които са били изцяло убедени в победата на Украйна в момента говорят на практика за победата на Русия. Виждаме как президентът Зеленски е подложен на тежка критика вътре в самата Украйна. Аз не казвам дали е победила Русия или не, но чета послания, чета процес във всичко това.

И в този процес Америка вече се стреми да приключи войната, особено към датата, когато ще започнат да излизат социологическите данни и момента на обявяването на кандидат-президента на Демократическата партия. Това трябва да се случи съвсем скоро…

– През февруари започват и предварителните избори по отделните щати…
– Точно така. Това всичко събира в едно много фактори, които не могат да не окажат драматично въздействие върху нас. Твърдя, че тези в сглобката имат силен интерес да са заедно и няма да се пуснат. От гледната точка на ГЕРБ, пътуването на Делян Добрев до САЩ го разчитам като опит да управляват този процес, който е свързан с приближаването на края на управлението на сглобката, отпускането на ДПС и ГЕРБ от хватката на посолството, евентуални предсрочни избори около плюс-минус европейските през юни.

Делян Добрев си призна честно, че целта на неговото посещение в САЩ е била да обясни на американците, че ППДБ обслужват проруски интереси, което означава, че ГЕРБ се готви за края на сглобката, опитвайки се да овладеят негативни процеси, които могат да последват след падане на правителството като например евентуален „Магнитски“ за Борисов.

И ГЕРБ казват на САЩ – ако мислите, че ППДБ са вашите хора, не са. Ние сме вашите хора. Нещата предстоят, за мен има поредица от фактори, които трябва да се следят, за да се очертаят факторите и динамиката на българските политически процеси.

Да, посолството още не е решило отпускане, но в момента, в който вече не е необходимо действие в ситуация на война, то вероятно ще включи режим на работа в мирна ситуация, а именно – ще се отърси от компромисните играчи, ще включи в действие съобразяването със закона „Магнитски“, т. е. САЩ не може да работи с хора, които са застрашени или са във „Магнитски“. За разлика от България, която няма нищо общо с „Магнитски“. Но американците са длъжни да се съобразяват с това.

– Легитимно ли е правителство, излъчено от парламент с 8 процента доверие в момента, при гласували една трета от избирателите?
– Много е тъжно, защото няма такова унижение за правителство с толкова ниска подкрепа, което не се подкрепя включително и от граждани, които са гласували за него чрез партиите в сглобката. Това означава тотална нелегитимност на управлението в момента.

Но мен най-много ме притеснява стремежът към конституционни промени. Много е опасно да се допуснат хора с двойно гражданство до управлението на страната. Допускам обаче, че ГЕРБ няма да се съгласят с това предложение, те ще се хванат за него като удавник за сламка, за да си спасяват имиджа.

Имам такава хипотеза, да видим. Ако това не стане, значи ние сме продадени и сделката е приключена. Всъщност предполагам, че и бюджетът няма да мине лесно, за да могат да си играят на конфронтация. Но специално за двойното гражданство ГЕРБ може да се захване и да направи опит да оправя образа си.

– Защо политолози и социолози не спират да повтарят, че няма нужда от предсрочни избори?
– Но изследването на „Алфа рисърч“ дойде изведнъж с обратната теза. Което е още един аргумент да кажа, че нещо се случва с посолството относно отпускането на примката, за която споменах. Последното проучване разчитам като начало на подготовка на общественото мнение за предсрочни избори.

– Напред излезе възможността за избори 2 в 1 – европейски и извънредни парламентарни и че дотогава партията на президента „Трети март“ ще бъде създадена и дори ще прати депутати в Брюксел?
– Това е първият реален срок. Но не съм убедена, че ще има партия на президента. От гледна точка на нови алтернативи в десния, консервативен спектър, който е напълно изоставен от партиите, могат да се отбележат няколко.

Това е посоката, това е идеологията, която идва. Вижте какво става в Европа. Вижте Италия, Нидерландия, навсякъде всичко е консервативно и дясно. В консервативната ниша допускам, че ще се хвърли Кристиян Шкварек, но при него нещата са проблемни, тъй като по някакъв начин неформално е свързан с ГЕРБ. Допускам, че ще се появи и още нещо, защото шансът на десните консервативни партии се увеличава.

Коя е тя?

Проф. Антоанета Христова е политически психолог с фокус на интересите върху формиране на политически имидж, политическо говорене, управление на кризи, процеси на взимане на решение, политическо лидерство.

Завършила е СУ “Св. Климент Охридски” специалност психология и е получила докторска степен в Института по психология при БАН. Специализирала е в Лозана, Швейцария и политическа психология в Университета в Охайо, САЩ към ISPP.

Главен редактор на сп. Психологични изследвания, ръководител на департамент “Психология” на Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *