От последните минути: Бойко Рашков обяви: Тече специализирана операция по сигнали за купуване на гласове. Няма да позволим фалшификации!

България отблизо

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че има 100 сигнала за купуване на гласове, като има образувано досъдебно производство и се води разследване.

„Идентифицирали сме много лица, които започват да създават организация за купуване на гласове.“ Това заяви на брифинг след заседанието на служебния кабинет вътрешният министър Бойко Рашков, цитиран от Агенция „Фокус“.

Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на действителния им вот с такъв, който тяхната воля не диктува. Тези, които се занимават с такава дейност, трябва да знаят, че няма да останем безучастни“, подчерта той.

Рашков каза още, че областният управител на Смолян му е споделил, че в някои населени места се оказва огромен натиск върху граждани, за да дадат гласа си за определена партия, но отказа да посочи коя е тя.

„Огромен натиск по различен начин и различни причини. Ние в МВР също обсъждаме в рамките на щаба, а и извън него, включително с местните ръководители на ОДМВР, различни аспекти и проблеми, свързани със законосъобразното, честно и прозрачно провеждане на изборите на 11 юли.

Рашков разкри още, че в момента се работи по сигнал за секция в чужбина, където се подготвя фалшификация на предсрочните парламентарни избори.

„В момента се прави опит в една централноевропейска държава да съставят секция и там да гласуват български граждани, които не се намират на територията на тази страна. В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити“, коментира още министърът на вътрешните работи.

По думите на Рашков се готви и изборен туризъм не само от Турция, но и от Македония.

„В Кюстендил един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични – болен за работа, но не и за такива сбирки. Обсъждали са как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват у нас“, информира още той.

Силовият министър в служебното правителство разкри още, че се работи по информация за изборен туризъм в доста населени места. От думите му стана ясно, че целта е на един адрес да се концентрират голям брой български граждани, които да гласуват на 11 юли.

 

Оказва се безпрецедентен натиск върху обикновения български гражданин по всякакви линии. Ако някой отиде в Горското стопанство да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху тези лица, което е позорно явление, поне по моя оценка. Ако продължава така до изборния ден, дали ще означава, че този гражданин, върху който е оказан такъв натиск, ще може да изрази волята си и ще може да гласува за онази политическа партия, на която симпатизира? Или ще даде своя вот за онзи, който е упражнявал недопустим натиск?“, допълни той.

Рашков подчерта възловата роля на МВР за осигуряване на честни избори и определи като една от най-сложните задачи именно противодействието на купения вот.

„Взехме решение „Информационно обслужване“ да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за гласуване на 11 юли“, обясни още Бойко Рашков.

Средствата ще бъдат преведени на ЦИК, които ще ги пренасочат към „Информационно обслужване“ и доставчика на устройствата. Рашков уточни, че машините ще бъдат товарени от Холандия и ще пристигнат в България до края на седмицата.

„Машините ще бъдат ситуирани за съхранение и охрана там, където са онези машини, които послужиха за гласуването на 4 април. Обсъждаме възможностите по линия на международното сътрудничество да осигурим по-лесно транспортиране до нашата страна, за да може по-своевременно да осигурим възможност за тяхната настройка и готовност за ползване в изборния ден“, добави служебният вицепремиер.

Той припомни, че на редовните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април, бяха осигурени около 9 600 машини за гласуване. Рашков напомни и за несполучливия опит на ЦИК за преговори за доставка на допълнителни устройства със „Сиела Норма“ – досегашният доставчик.

„Тази договорка не се реализира докрай поради неизгодната цена, която беше предложена от тази фирма. Четири дни по-късно преговорите със „Сиела Норма“ бяха преустановени, а на 14 юни поръчката беше прекратена. Нещата не можеха да останат на това ниво и се пристъпи към обсъждане на друг вариант – с „Информационно обслужване. Това е държавна фирма, в която държавата има 99% участие и на практика първо ЦИК взе решение да се закупят тези машини, а Министерският съвет разгледа въпроса за възлагане на такава задача на „Информационно обслужване“ така, че да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за изборите на 11 юли“, обясни вътрешният министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *