Путин даде два избора на бойците от ЧВК „Вагнер“! Ето какви са те

Свят

Всеки шантаж и опит да се създаде вътрешен смут е обречен на провал. Обещанието към бойците на „Вагнер“ ще бъде изпълнено, заяви тази вечер в телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

 

Той благодари на руснаците за тяхната издръжливост, единство и патриотизъм през последните дни, като подчерта, че всички опити за създаване на безредици са обречени на неуспех.

„Скъпи приятели, днес още веднъж се обръщам към всички граждани на Русия. Благодаря ви за вашата издръжливост, сплотеност и патриотизъм. Тази гражданска солидарност показа, че всеки шантаж, всеки опит за предизвикване на вътрешни безредици са обречени на неуспех“, заяви държавният глава, добавя БТА.

Той благодари на беларуския президент Александър Лукашенко за ролята му в осуетяването на метежа.

„Знаехме и знаем, че огромното мнозинство от бойците и командирите на групировката „Вагнер“ също са патриоти на Русия, верни на своя народ и държава. Те доказаха това с храбростта си на бойното поле, освобождавайки Донбас и Новорусия. Беше направен опит те да бъдат използвани… срещу своите братя по оръжие, с които заедно са се борили за страната и нейното бъдеще“, каза още Путин.

„От самото начало на събитията, по мои преки указания, бяха предприети стъпки, за да се избегнат много кръвопролития. Отне време, включително да се даде шанс на тези, които са направили грешка, да променят мнението си“, коментира още Путин.

По думите му бойците на „Вагнер“ могат да продължат да служат в Министерството на отбраната на Руската федерация или да заминат за Беларус – „обещанието, дадено на вагнеровците, ще бъде изпълнено“.

„Днес имате възможност да продължите да служите на Русия, като подпишете договор с Министерството на отбраната или други правоприлагащи агенции, или да се върнете при семейството и приятелите си. Всеки, който иска, може да отиде в Беларус. Обещанието, което дадох, ще бъде изпълнено. Пак казвам, изборът е ваш, но съм сигурен, че това ще бъде изборът на руските войници, които осъзнаха своята трагична грешка“, каза държавният глава.

Путин благодари и на бойците и командирите от групата Вагнер, „които взеха единственото правилно решение – не отидоха на братоубийствени кръвопролития, спряха на последната линия“.

„Организаторите на бунта разбраха, че са извършили престъпни действия, разделяйки страна, която устоява на външна заплаха, когато нашите другари умират на фронта. Организаторите на бунта предадоха не само себе си и своя народ, но и онези, които бяха привлечени в бунта“, добави руският президент.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *