Путин за преговорите с Украйна: Накрая на всички ще им се наложи да танцуват казачок

Свят

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва никога не е отказвала преговори с Украйна, но Киев трябва изрично да обяви, че е готов за тях. Путин е казал това на среща с Александър Лукашенко, съобщи Интерфакс.

„Никога не сме отказвали да преговаряме, така че ако другата страна иска, нека го направи. Да го каже. Ето, аз го казвам, а от другата страна нещо не се чува“, каза Путин.

Руският президент коментира и думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който заяви, че Владимир Путин сега не се интересува от „конструктивна дипломация“. „За танго са нужни двама“, каза Блинкън за възможните преговори.

В отговор Путин заяви, че „тангото – това е нещо хубаво, но за Украйна е важно да не забравя гопака (украински народен танц)“.

„В противен случай те постоянно ще танцуват по чужда свирка и по чужда мелодия. А накрая по един или друг начин, всички споменати ще трябва да играят бариня, или още по-добре, казачок (руски народен танц – б.р.)… Що се отнася до американците, те не могат да го танцуват това танго. Това е прекрасна музика, движенията са красиви. Но САЩ се опитват да решат всичко от позицията на силата – било чрез икономически санкции, било чрез финансови ограничения, било чрез заплаха или използване на военна сила. Те се опитват да учат някого, но не знаят как да го направят или не искат“, каза руският президент.

Кремъл неведнъж е заявявал, че режимът в Киев не дава възможност за преговори. На 11 септември президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че „към момента не е имало и няма предпоставки за възобновяване на преговорния процес“, като добави, че руската страна и Путин „от самото начало са запазили откритостта си за преговори“.

Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че войната ще продължи, „докато Русия остава на украинска територия“. Според него едно споразумение, постигнато чрез преговори, няма да бъде постоянно. Той също така отбеляза, че тези, които решават да разговарят с Путин, „се самозалъгват“.

Източник Днес-дир.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *