Путин разкри какви са загубите на руските войски и украинските сили по време на контранастъплението

Свят

Загубите на руските военни при отблъскване на контраатаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са 10 пъти по-малки от тези на украинските войски.

 

Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с военни кореспонденти във вторник, 13 юни. „Русия понася 10 пъти по-малки загуби от Украйна“, заяви държавният глава.

Той подчерта, че ВСУ е в „неблагоприятна ситуация“ заради загубите по време на контранастъплението, което продължава от 4 юни, и „те се приближават до катастрофални“. По-специално Путин посочи, че украинските въоръжени сили са понесли 50% загуби по отношение на личния си състав, за разлика от Русия.

В същото време президентът отбеляза, че загубите на личен състав на руските въоръжени сили трябва да бъдат обявени от руското министерство на отбраната. Той също така заяви, че по време на контраатаката руските сили са загубили 54 танка, някои от които е трябвало да бъдат възстановени. Загубите на ВСУ през същия период възлизат на повече от 160 танка и 25-30% от доставената от Запада техника.

По-рано, на 9 юни, руският лидер призна началото на контранастъплението на ВСУ, което според него е започнало на 4 юни. Същевременно той отбеляза, че през петте дни на настъплението противникът не е постигнал целите си в нито един от районите на бойните действия.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски потвърди започването на контраофанзивата. Той заяви това на 10 юни по време на пресконференция с канадския министър-председател Джъстин Трюдо в Киев. Той обаче не даде подробности за настъпателната операция.

Русия продължава специалната операция за защита на Донбас, чиито жители отказаха да признаят резултатите от държавния преврат в Украйна през 2014 г. Решението за нея е взето на 24 февруари 2022 г. на фона на влошената ситуация в региона заради обстрела от страна на украинските войски.

Източник: iz.ru

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *