Ройтерс: Радев отива за втори път на ”Дондуков 2” с билет срещу корупцията

България отблизо
Настоящият държавен глава на България Румен Радев печели втори мандат в президентските избори, показват предварителните данни от екзитполовете. Голям процент от избирателите в най-бедната държава в Европейския съюз са дали подкрепата си за Радев заради подкрепата му в борбата срещу корупцията.

58-годишният Радев спечели пред опонента си в лицето на проф. Анастас Герджиков съответно с 64-66% прямо 32-33% от гласовете според данните на “Алфа рисърч” и “Галъп интернешънъл”.

 

Президентът в България има по-скоро представителна власт, но същевременно е трибуна за формиране на обществените нагласи. Държавният глава се явява като ключова фигура във времена на политически кризи – чрез назначаване на служебен кабинет, например.

Бившият командир на военновъздушните сили Румен Радев спечели огромна популярност с отритата си подкрепа към масовите протести срещу корупцията и Бойко Борисов през лятото на 2020 г. Държавният глава назначи две служебни правителства, по време на чийто мандат извадиха на светло тъмни сделки за обществени поръчки по време на последния кабинет на Борисов. Самият бивш премиер отрече всички обвинения.

 

Анастас Герджиков е рестор на Софийския университет и е подкрепен от Борисовата партия ГЕРБ. Той обвини Радев в насаждане на разделение в обществото и обеща да се превърне в обединител на нацията, която преживява една от най-жестоките си вълни на смъртност заради COVID-19 на фона на увеличаващи се разходи за енергия.

 

Радев е подкрепен от политическите опоненти на Борисов – „Продължаваме промяната“, социалистите и „Има такъв народ“, които заедно с други антикорупционни формации в момента водят преговори за съставяне на редовно правителство.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *