Румен Петков в разбиващо интервю: Утре ще познаете политиците ни на кого служат. Сами ще лъснат с отсъствието си от най-българския празник!

България отблизо

Тези политици, които утре се изпокрият като мишоци на най-българския празник, сами ще покажат на кого служат. На народа, или на някой друг, каза Румен Петков в интервю пред БЛИЦ.

– Г-н Петков, как ще се представи „Левицата“ на изборите?

– Тази формация на „Левицата“ всъщност е големия шанс на 700 000 леви избиратели да дадат доверието си. Избиратели, които в последните два-три избора не участваха и които не са представени в парламента, защото не виждат автентична лява коалиция. Тук голямото противопоставяне на „Левицата“ е коалиция срещу войната, защото по същество в рамките на предния и на по-предния парламент ние имаме атлантическо и евроатлантическо мнозинство, но нямаме българско политическо присъствие в защита на интересите на България.

Затова голямото противопоставяне на „Левицата“ е срещу коалиция на войната, която в някаква степен БСП легитимират с участието си. Разбира се, социалния ангажимент, гарантиране на ценовата политиката и ефективния контрол от страна на държавата и гарантиране на енергийната сигурност, и на държавността като цяло.

– А защо Ви няма в листите за депутат?

– Не съм кандидат за депутат, няма и да бъда, защото съм бил кмет, народен представител, министър, и съм човек, който може да бъде полезен без да съм пряко ангажиран с участие в листи.

Ще направя всичко, което мога, за да убедя хората да подкрепя „Левицата“, включително голямата част, които сега са в БСП и са разочаровани от политиката, която ръководството води. Не е нужно да съм кандидат за депутат, за да бъда премерен човек, с мярка. Това е моята оценка за необходимостите на България, които „Левицата“ има. „Левицата“ има повече от 420 регистрирани кандидати показва една мощ, на която биха завидели включително и току що излезлите от парламента партии.

– Говорите за хората от БСП, които са останали разочаровани от политиката. А вие самият разочаровахте ли се през всичките тези години?

– Не. Аз се гордея с всичко, което съм правил – и като човек, и като депутат, и като министър. И съм убеден, че това, което е било по силите ми, и в интерес на обществото, съм го направил. Сигурно и аз имам своята вина за състоянието на държавата, но нямам основание да съм разочарован или притеснен от каквото и да е.

Със семейството имаме един апартамент, в който живеем, една кола, която караме. Всичко при мен е съвършено публично и ясно. Разбира се, не коментирам клюките, спекулациите, грозните неща по мой адрес, защото не заслужават коментар.

– Малцина са политиците, които изобщо си признават, че са виновни за нещо, което се или не се е случило в държавата.

– Лошото е, че много гръмогласни политици, при които крясъка далеч надхвърля разума, и които така и не са разбрали, че словото е послание, а не шум, имат чужда подкрепа – „Америка за България“, както и комфорта на някои от медиите. Има много участници в политическия живот, които са на моето мнение, но по ред причини нямат възможност да го изложат пред обществото.

Не бих се наел да преценявам приноса на когото и да е от активните участници в обществения процес, както и не бих се наел да надценявам когото и да е от активните участници в последните седмици и месеци.

– Застрашена ли е сигурността в страната от постоянно нарастващия мигрантски натиск?

– Мисля, че спирането на един договор, който ние подготвихме и имахме с Норвегия през 2007 г., и с който щяхме да получим като гарант от 5 млн. долара плюс кредит с изключително гарантиране за границите ни – днес вече се вижда, че е голямо престъпление на първото правителство на Борисов. Бяха предвидени средства за техническото обезпечаване на границите ни.

Последните няколко правителство, в това число и служебните, правят една груба грешка – те изпращат все повече и повече жива сила на границите, без технически да сме обезпечили сигурността на границите. Ние изпращаме 20 джипа и в тях сме сложили по двама души и поредния министър реши да удвои живата сила, но да си останат пак 20 джипа – станаха по 4 души в джип, с което няма да допринесем с нищо за сигурността на границите.

Сега е много важно да не допуснем под чужд натиск, в това число австрийски, казвам го съвършено ясно, да поемем ангажимент всички бежанци, които стигат на българо-турската граница, документите им да се оформят по най-бързия начин, без извървяване на цялата процедура по проверка на техния произход. И второ – тези, които са минали българска граница, след това страните от Централна и Западна Европа да ни ги връщат тук като държава на произход в Европейския съюз.

Това са изключително опасни неща и ако някой иска да угоди някому по този начин, този някой трябва да си дава сметка, че извършва престъпление към сигурността на обществото. Още 2016 г. предупредих, че този огромен бежански поток от арабския свят рискува да промени генофонда на Европа! Тогава никой не го видя. И днес всички се безпокоим от това, извършвайки едно престъпление срещу човечеството.

Тези, които идват от Украйна, са добре дошли, ние не ги проверяваме. Ние, пребогата България, сме платили повече от 400 милиона лева за хотели, за изхранване и т.н., а тези, които идват от арабския свят, някои от тях от Афганистан, в резултат на изключително вулгарния подход на САЩ – да напуснат Афганистан без да предупредят самите афганистанци, разбира се нас, партньорите си.

И днес ние не желаем да приемем тези, които бягат от талибаните, и ги гоним. Тези двойни стандарти говорят донякъде и за безчовечие. Това е най-пошлото. Ние не искаме да съдим Съединените щати за това, което причиниха на Афганистан и на Европа, а се вторачваме в съвсем други посоки.

– Споменавайки Съединените американски щати, няма как да не Ви попитам и за санкциите, които те налагат на българи по списъка „Магнитски“, като сред санкционираните има и бивши български министри?

– Още преди години, когато се заговори за санкции „Магнитски“, лично аз съм казал, че има ясна позиция на европейските институции и това е инструмент, който не важи на територията на Европейския съюз. Какво означава суверенитет за една държава? Нейните граждани са подвластни на нейното право, не на чуждо правораздаване.

Очевидно е, че инструмента „Магнитски“, специално в България, се ползва с ясно изразени политически нюанси. Имаме ДПС и Пеевски, имаме БСП и Овчаров, имаме ГЕРБ и Горанов. И мисля, че това не е нужно да си кой знае колко зорък, за да го видиш. И на следващо място – ако тази информация, която излезе, че част от обвиненията срещу г-н Пеевски са политически мотивирани и няма никакви доказателства за тях, е вярна, веднага трябва да се вземе Мадарския конник от посланичката (Херо Мустафа-бел.авт.), която си отива.

Неслучайно съм дал пример, че това е най-корумпирания посланик за десетилетия назад, защото тя постоянно подтичкваше около газовата връзка Гърция – България и я забави с повече от година и половина. Тоест, ние не получавахме евтиния азерски газ благодарение на нейното покровителство върху тези хора. А служебното правителство ги търпи, но да приемем, че това е друг въпрос.

Ако е вярна тази публикация, първо трябва да си дадем сметка, че клеветата в Съединените щати е издигната в ранг на държавна политика. Второ – да си дадем сметка кои са клеветниците и доносниците от българска страна. И трето – да си дадем сметка това посолство тук кого обслужва. Защото, ако това е вярно, то обслужва най-скверните и мерзки, олигархични кръгове в България.

Защо олигархични? Защото се ползват с изключителна медийна подкрепа, с изключителна чужда подкрепа и закрила, и защото очевидно са недосегаеми за българските институции.

– Каква тогава би трябвало да е адекватната реакция на българската държава спрямо тези санкции?

– Българската държава трябва да реагира точно така, както реагира Европа. На територията на България това не ни интересува. Когато ние, Европа, не разберем, че обслужвайки Съединените щати, слугувайки им, ние удряме на първо място Европа – тук примера е с войната между Русия и Украйна, или по-точно Запада срещу Русия, е повече от ясен.

Инфлацията, оскъпяването на енергоизточниците… нима не ги виждате тези неща?! Защо трябва да купуваме много по-скъпия газ от Щатите за сметка на газа, който е много по-евтин и ни е гарантиран като доставка?

Слугуването – и политическо, и икономическо, и социално, и военно, убива Европа. В България не разбираме ли, че дадохме едни 3 милиарда за самолети, които ги няма??! Не го ли виждаме. Не виждаме ли, че Съединените щати пряко удариха националната ни сигурност, ограбвайки ни 3 милиарда.

След като това не виждаме, каква държава и какви институции сме? Нито една държава не казва: „Ей, айде върнете ни парите, ние ще вземем други самолети!“

Утре е 3 март, националния празник на България. Този празник минава през Баташкото клане, през насилията, през мъртвата долина в Плевен, благодарение на която е жива България. Този празник е по предложение на президента Жельо Желев и този празник е най-българския ден.

Сан Стефанският мирен договор и Берлинския конгрес имат една съществена разлика като технология – на Берлинския конгрес не е присъствал нито един българин. И когато днес допускаме някой да взима решения в наше отсъствие, повтаряме Берлинския конгрес и резултатите от него.

Източник: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *