Румен Радев закова Скопие: Езикът и действията на омразата се поощряват от официалните власти!

България отблизо

Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история.

Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни. Това се казва в официална позиция на президентът Румен Радев по повод извършеното в ранните сутрешни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС, вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавнотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата. За съжаление и до днес управляващи и опозиция в РСМ не могат да постигнат парламентарно мнозинство за изпълнението на тези основополагащи критерии на демокрацията“, посочва държавният глава.

„Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика. Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ.

Днес, когато усилено търсим да преодолеем трудностите и нерешените въпроси и да трасираме общия ни път към Обединена Европа, институциите в Република Северна Македония трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство, нито да осакатява и ограничава двустранните ни отношения“, заявява в заключение Румен Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *