Русия обясни как е овладяла мощната украинска крепост в Соледар

Свят

Представителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков по време на брифинг разкри подробности за превземането от руските войски на укрепения град Соледар в ДНР, което е важно за продължаването на успешните настъпателни операции, пишат чуждестранни агенции.

 

Според него, по време на завземането на града въздушнодесантните части са направили скрита маневра, атакували са украинските позиции, заемайки господстващите височини, и са блокирали населеното място от северна и южна страна.

Също така е било извършено оперативно обкръжение на украинските сили в града, за да се отреже групировката на ВСУ от пътищата за снабдяване с боеприпаси и храна.

По-рано стана известно, че руските войски напълно са овладели Соледар. От Министерството на отбраната съобщиха, че руснаците са превзели града предната вечер на 12 януари.

Руските въоръжени сили съобщават, че са разгромили цялата украинска групировка в района на Соледар. Групировката е понесла тежки материални щети и човешки загуби. Практически цялата военна техника и тежко въоръжение са били унищожени. Това каза на брифинг официалният представител на Министерството на отбраната Игор Конашенков, цитиран от местни медии.

Отбелязва се, че превземането на този град „е от съществено значение за продължаване на успешните настъпателни операции“. Вземането му под контрол прекъсва пътя за снабдяване на въоръжените сили на Украйна в Артемовск/Бахмут/ и ще отведе останалите там части в котела.

Игор Конашенков посочи, че превземането на Соледар е възможно благодарение на постоянното огнево поразяване на противника от щурмовата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията на Русия. Военнослужещите постоянно нанасяха „концентрирани и мощни удари“ по украинските позиции, като не позволяваха на вражеската армия да прехвърли резерви и да се оттегли на други линии на отбрана.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *