Шефът на ЦРУ призна: САЩ загубиха неоспоримото световно превъзходство

Свят

Съединените щати вече нямат безспорно лидерство на световната сцена. Това мнение изрази директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в статия за списание Foreign Affairs, предава „Фокус“.

„Възходът на Китай и реваншизмът на Русия представляват сериозни геополитически предизвикателства в свят на интензивна геополитическа конкуренция, в който Съединените щати вече не се радват на неоспоримо господство и в който съществуват екзистенциални климатични заплахи“, пише той.

„Предизвикателството пред Украйна е да покаже високата цена за Русия на продължаващия конфликт, не само чрез отбелязване на напредък на фронтовата линия, но и чрез нанасяне на удари по-навътре зад нея и постигане на стабилни успехи в района на Черно море“, допълва Бърнс.

Коментарът изглежда се отнася до нанасянето на удари по територия, която Русия е превзела от Украйна, а не за удари по самата Русия, уточнява Ройтерс. Агенцията отбелязва, че администрацията на американския президент Джо Байдън забранява на Украйна да обстрелва с оръжия, доставяни от САЩ, цели на територията на Русия, и отказва да изпълни исканията на Киев за ракети с голям обсег на действие ХАЙМАРС.

Отбелязвайки, че Путин може да заплаши да използва ядрени оръжия, Бърнс пише, че „би било глупаво да се отхвърлят напълно рисковете от ескалация. Но също толкова глупаво би било да бъдем ненужно сплашвани с тях“, посочва той.

Бърнс отбелязва, че ситуацията се усложнява от продължаващата „технологична революция, дори по-голяма от индустриалната революция или началото на ядрената ера“.

„От микрочипове до изкуствен интелект и квантово изчисление, всички тези нови технологии трансформират света, включително професията на разузнаването. Често тези разработки усложняват работата на ЦРУ, тъй като дават на противниците нови мощни инструменти“, посочва ръководителят на разузнавателната служба.

В същото време той е убеден, че колкото и да се променя светът, все пак ще останат „секретни данни, чието събиране е по силите само на човек, и разузнавателни операции, които могат да се извършват само от човек“.

Tagged

1 thought on “Шефът на ЦРУ призна: САЩ загубиха неоспоримото световно превъзходство

  1. Сега нападат Иран и си търсят белята. Само изтеглянето им от различните райони на планетата ще донесе мир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *