Руската федерация създава в Украйна мощни военни бригади

Свят

В руската армия започна формирането на артилерийски бригади с голяма мощност, чиято основна задача ще бъде пробиването на отбраната на противника. Новите части ще бъдат въоръжени с крупнокалибрена артилерия.

В състава на 3-ти Запорожки армейски корпус е сформирана първата артилерийска бригада с голяма мощност — 17-та бригада. В близко бъдеще ще бъдат формирани още няколко подобни артилерийски бригади в други армейски корпуси и армии в зоната за специални операции.

Бригадите са въоръжени с крупнокалибрена артилерия — самоходни оръдия с калибър 203 мм 2С7 «Пион» и 2С7М «Малка», както и тежки минохвъргачки 2С4 «Тюлпан» с калибър 240 мм. Освен това бригадите ще включват безпилотни авиационни подразделения за провеждане на разузнаване и коректиране на огъня.

Според «Известия», позовавайки се на източници във военното ведомство на РФ, основната задача на тези бригади ще бъде пробиване на противниковата отбрана, както и нанасяне на удари в районите на тила.

Решението за създаване на новите «тежки» артилерийски бригади е взето на база опита от специалната операция. До момента руските войски имат само една такава бригада — 45-та Свирска артилерийска бригада «Богдан Хмелницки» с голяма мощност, част от Западен военен окръг на РФ.

Крупнокалибрената артилерия се използва от ВС на РФ от самото начало на спецоперацията, с нея бяха освободени почти всички градове от Мариупол до Артьомовск (Бахмут). В момента в Авдеевка работят «Тюлпани», «Малки» и «Пиони», които разрушават укрепленията на националистите.

Специалната операция показа, че артилерията не е загубила ролята си на бойното поле, оставайки основно средство за унищожаване на противника.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *