петък, март 29, 2024
Начало > Свят > Русия шамароса Брюксел: Изхвърли трима дипломати от ЕС, заради участие в неразрешени протести!

Русия шамароса Брюксел: Изхвърли трима дипломати от ЕС, заради участие в неразрешени протести!

Свят

Москва обяви за персона нон грата трима дипломати от Германия, Полша и Швеция, които са участвали в неразрешен протест, подкрепящ незаконните действия на руския опозиционер Алексей Навални, предадоха световните агенции.

И за да стане пределно ясно на Брюксел, съобщението беше направено в деня на посещението в Москва на ръководителя на дипломацията на ЕС  Жозеп Борел.

Дипломатите са изгонени, заради доказано участие в „неразрешени протести на 23 януари“ в Санкт Петербург и Москва, уточни руското външно министерство, като добави, че „подобни действия са неприемливи и несъвместими с техния дипломатически статут“.

Става дума за един дипломат от всяка от трите страни. Посланиците на Швеция, Полша и Германия са били извикани в руското външно министерство.

„Руската страна очаква, че в бъдеще дипломатическите мисии на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия, както и техния персонал, ще следват строго нормите на международното право“, подчертава руското външно министерство.

Нещо повече. Сергей Лавров показа на пресконференция, и предостави на Брюксел видеоклипове, които показват случаи на прекомерна употреба на сила срещу протестиращи в САЩ и Европа. В Русия полицията е много по-сдържана, каза шефът на руското външно министерство. Той заяви още, че е готов „да обсъжда всяка тема“, но добави, че Москва няма да толерира подобни груби нарушения на международното право и суверенитета на Руската федерация, дори ако идват от страна на дипломатическите мисии на страните-членки на ЕС.

Ще допълним, че на практика, Русия даде категоричен отговор на опитите, които Западът прави да се меси грубо и напълно безотговорно във вътрешните работи на Русия. Въпреки нееднократните предупреждения на Москва, дипломати от ЕС, подкрепяни от шефа на Брюкселската дипломация Жозеп Борел, се опитват да игнорират законите на една суверенна страна и да правят каквото си искат в руската столица.

Такова нещо не е възможно нито в САЩ, нито в ЕС. Но Брюксел и Вашингтон си мислеха, че това е възможно в Москва. Е, наложи се да разберат по трудния начин, че подобни действия ще бъдат пресичани от корен. А носителите им ще бъдат изхвърляни незабавно извън границите на Руската федерация.

За да стане ясно веднъж завинаги на САЩ и ЕС, че или ще спазват законите на Русия, или ще бъдат безкомпромисно и незабавно поставяни там, където е мястото им.

Tagged

1 thought on “Русия шамароса Брюксел: Изхвърли трима дипломати от ЕС, заради участие в неразрешени протести!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *