Боян Чуков: Срещата Байдън – Си е много шум за нищо

Свят

Приключи дългоочакваната в Сан Франциско среща на Си с Байдън. След многочасова среща между двамата лидери Джо Байдън не се сдържа и си „показа рогата“. Нарече своя скъп азиатски гост „диктатор“. „Любезно“ и в типичен за янките неоколониален стил.

Китайското външно министерство се възмути от липсата на елементарно възпитание от американска страна. Ама нали си играем пропагандно на играта „Демокрация срещу автокрация“.

Но май само Антъни Блинкен остана неприятно изненадан от неприличното поведение на своя пряк шеф. Форумът на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество) в Сан Франциско не е среща на високо равнище, а едноседмична поредица от заседания по интереси на експерти.

Си посети Сан Франциско като публично прояви „жест на добра воля“, по формулата на Путин. Последната (както показа времето) неизбежно води до „нас кинули в очередной раз“. Но всеки си знае!

Срещата се състоя въпреки слуховете, че Генералният секретар на ККП може и да не пожелае да пътува до САЩ. Изглежда, че и двамата лидери имаха нужда от това да се срещнат публично точно в този момент. Преди всичко водени от вътрешнополитически съображения.

В САЩ вътрешнополитическата обстановка е прекалено драматична. В Китай нещата са по-прикрити, но и в Поднебесната редица косвени признаци показват, че Си има проблеми със своята „комсомолска“ (либерална) опозиция.

Стана ясно, че са решени категорично три въпроса на американо-китайските отношения. Първи, възстановена е пряката комуникация между Пентагона и НОАК (китайската армия). Безспорно това е успех не само за Китай и САЩ. Все пак да не забравяме, че двете държави са ядрени сили.

Второ, постигнати са договорки по отношение на износа на китайски фентанил (суровина за производство на наркотик) в Мексико. А мексиканците заливат САЩ с произведен на ишлеме моден наркотик, който е хит на щатския пазар и коси янките в невероятно големи мащаби.

Трето, решен бе проблемът с „арендованите“ китайски панди в зоопарка в Сан Франциско.

Реално и трите проблема са от компетенциите на министър на отбраната, на ръководители на DEA (Агенцията за борба с наркотиците) и китайските им партньори, а драмата с пандите е разрешима на ниво директор на зоологическа градина.

Дали има някакви дискретни договорки ще разберем след определено време. Дали американците са успели да убедят китайците да развалят калимерата с руснаците ще установим много бързо.

Ако през следващите дни висш китайски функционер посети Москва или висш руски функционер посети Пекин, то руско-китайската дружба е могучая и крепучая както във времената на Сталин и Мао. По-ясно казано, дали Кремъл ще бъде информиран своевременно за резултатите от посещението на Си в Сан Франциско.

Има подозрения, че дискретно Генералният секретар на ККП и Байдън са обсъдили ситуацията, която ще се създаде след изборите в Тайван в началото на следващата година. Това е ключов въпрос за Поднебесната.

Но досега публично наблюдаваме само Much adoe about Nothing (Много шум за нищо, Шекспир).

Но да не се впускаме в конспирологични теории!

Засега Байдън май извлече по-голяма полза от това, че си поприказва със Си. Не че Генералният секретар на ККП му повярва на приказките.

Американската дипломация може определено да кандидатства с успех за Нобелова награда за най-лицемерна дипломация в света за всички времена.
Можеше ли Байдън да си спести да нарече „диктатор“ Си? Няма как, не можеше. Байдън играе за своя електорат и е в предизборна президентска надпревара.

Засега най-сериозен опонент в Демократическата партия му е кметът на Сан Франциско Гавин Нюсъм, който посрещна на летището Си заедно с достолепната Джанет Йелън, финансов министър на САЩ.

Накрая, има споразумение за увеличаване на гражданските полети между Поднебесната и САЩ.

Иначе военните полети във въздушното пространство между Китай и Тайван си остават все така драматични и многобройни.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *