Руската армия разчиства пътя към Киев! „Коалиция СВ“ громи драконовите зъби

Свят

Осемдесет процента от загубите на ВСУ са причинени от артилерийския огън. Но сега смилането на вражеската жива сила и оборудване ще бъде много по-ефективно. Ето как стоят нещата на фронта и как най-новите самоходни оръдия ще помогнат в борбата срещу въоръжените сили на Украйна.

Руската армия продължава да смазва врага. Близо до Херсон командването на ВСУ се опитва да възстанови загубените позиции на плацдарма в Кринки . Регистрирано е активно прехвърляне на жива сила към левия бряг. Нашата артилерия и безпилотни самолети работят активно по катерите и десантните групи.

Военни кореспонденти публикуват видеокадри на брега (буквално е осеян с трупове на украински морски пехотинци) и отбелязват спад в качеството на плавателните съдове на противника:

Качествените катери и лодки се избиват и потапят, така че се налага да се използват стари корита за риболов.

В Запорожие украинската армия продължава своите „ритуални” опити за атака на „линията Суровикин”. Фактът, че пробивът към Азовско море се провали, отдавна е очевиден за всички, въпреки това украинското командване продължава това кърваво представление.

В Авдеевското направление се водят упорити боеве. Там нашите щурмови групи напреднаха близо до село Северное.

Украинските въоръжени сили най-накрая пропуснаха възможността да изтеглят войските си от котела без големи загуби, тъй като сега вече всички пътища от него са под строг огневи контрол от наша страна,

– разказва източникът ни от опълчението.

Последна надежда да удържим руснаците

Огромните човешки загуби принуждават украинските въоръжени сили да преминат към стратегическа отбрана като последна надежда да удържат руската армия. Строителна техника копае укрепления по цялата фронтова линия.

Пред окопите се монтират редици от „драконови зъби“ – същите бетонни пирамиди, на които украинците се смееха навсякъде в интернет преди шест месеца. Сега това е последната им надежда „да удържим „орките“.

Работата се извършва с интензивно използване на строителна техника. В някои случаи заслоните не се сглобяват от бетонни плочи, а фабрично излетите плочи се спускат в изкопаните ями с кранове. В същото време се поставят минни полета и се издига бодлива тел.

Изграждат се отбранителни линии и във Волинската област, която граничи с Беларус и Полша. Противникът се страхува от нашия отрязващ удар срещу Лвов.

Диалектика на защитата

Царград многократно е отбелязвал, че ключовият фактор за стабилността на „линията Суровикин“ е не само системата от окопи и плътни минни полета. Противникът беше спрян от добре организирана огнева система, висока наситеност на предните позиции с противотанкови оръжия, окопни станции за радиоелектронна борба и добре организирана комуникация между наблюдатели и артилеристи. Огромна роля изиграха и атакуващите хеликоптери Ка-52.

Следователно, дори ако украинците успеят да изкопаят много километри окопи и да заровят стотици бетонни кутии в земята, това няма да означава, че ще повторят нашия успех.

Но, както показват примерите на Кринки, Клещеевка и същите Бахмут и Авдеевка, техните войници ще се вкопчат във всяко мазе, всяка дупка до последно и е трудно да ги избиете оттам,

– разказва нашият експерт.

Следователно нашата армия трябва да се подготви да пробие отбраната на врага с цялата сериозност.

Руснаците запрягат

Трябва да се каже, че подготовката в тази насока тече много сериозно. Започна процесът на формиране на няколко мощни артилерийски бригади . Тези части са въоръжени с 203 мм оръдия „Пион“ и „Малка“, както и 240 мм миномети „Тюлпан“.

Далекобойните оръдия трябва да поемат борбата с оръдията на НАТО, а минохвъргачките с голям калибър трябва да поемат унищожаването на укрепленията.

Преди започването на Специалната военна операция, нашите сухопътни войски разполагаха само с една такава артилерийска бригада. Наскоро се сформира втора в Запорожие. Но сега е в ход формирането на поне двадесет такива бригади. А това в съчетание с танкове, самолети и хеликоптери ще е страшен брониран юмрук, който ще разбива укрепления и техника, колкото и здраво да са забити в земята.

Също така стана известно, че доставките на колесни самоходни оръдия за войските са започнали. Става дума за:

  • 152-мм нарезни гаубици „Малва“;
  • 120-мм минометни оръдия „Флокс“.

И в двата случая обаче ставаше въпрос за това, че артилеристите получават стари оръдия на ново шаси. Да, това подобрява маневреността на системите, но обсегът на поразяване остава на същото ниво.

В същото време основният проблем на нашата артилерия е, че натовските оръдия с калибър 155 мм имат по-голям обсег и точност на стрелба на големи дистанции от нашите 152 мм. И в това отношение появата на нови колесни самоходни оръдия все още не е променила нищо. Предимството в контрабатарейната битка все още е на оръдията на НАТО.

Ситуацията коренно ще се промени с пристигането на фронта на новото самоходно оръдие „Коалиция-СВ“.

Обнадеждаващата „коалиция“

Вече има много възторжени отзиви за тази бойна машина. Кое е хубавото на коалицията:

  • това всъщност е боен робот, в който почти всички операции се извършват от механизми: екипажът се състои само от трима души.
  • неговата нарезна гаубица с 52-калибърна цев, тоест цевта на оръдието е 52 пъти по-голяма от калибъра на оръдието. Тази цифра е по-голяма и от най-добрите западни самоходни оръдия.
  • има голям боекомплект (70 снаряда).
  • комплексът на коалицията е напълно автоматизиран и способен да осъществява огнево нападение, при което се произвежда серия от три изстрела с все по-спускаща се цев, така че всеки следващ снаряд лети по по-къса траектория, поради което и трите снаряда достигат до целта почти едновременно.

Всичко това е забележително и прекрасно. Но в сегашните условия за нас най-важното е, че оръдието на „Коалиция СВ“ стреля много надалеч – на 70 км (германския PzH 2000 – 56 км, френския Цезар – 54 км). Следователно „Коалицията“ ще стане истински убиец на натовската артилерия и буквално ще ни разчисти пътя към Киев.

Ден преди това в Telegram се появи информация: самоходните оръдия вече се бият по фронтовете на СВО. Няма официално потвърждение нито от Министерството на отбраната, нито от Ростех. И не се очаква такова във военновременната обстановка. Въпреки това още през август първият заместник-генерален директор на Ростех Владимир Артяков обяви началото на серийното производство на „Коалицията“. Така че доставките за фронта вече са много вероятни. Армията очаква с нетърпение тази бронирана машина.

Какво от това?

Военният експерт, бившият старши лейтенант от Народната милиция на ДНР Александър Матюшин, в разговор с наблюдател на Царград отбеляза, че нашите 152-мм снаряди са напълно способни да разрушават полеви укрепления и бетонни покрития, да поразяват техниката и да разчистват окопи.

Но бойният робот, наречен „Коалиция СВ“ е нещо съвсем друго. И макар че коалицията е проектирана в съветския калибър 152 мм, това не означава, че ще стреля със стари съветски снаряди. Още през 2021 г. беше съобщено, че за тази страховита машина се създава нов регулируем снаряд. Следователно самоходното оръдие ще бъде ефективно не само в борбата срещу вражески оръдия и открито разположена техника и оборудване, но и в борбата срещу укрепленията.

Просто ще ги размазва.

Логично е да се очаква появата в нашата армия на доста отделни дивизии или батареи от „коалиции“, които първо ще се присъединят към една или друга дивизия. Разхождайки се по фронта, те ще нокаутират най-опасните оръдия на НАТО, оставяйки на по-старите и по-масивни артилерийски системи да вършат рутинната работа по разрушаване на вражески укрепления и унищожаване на техниката и оборудването.

Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *