Руският патриарх Кирил нарече българското правителство „врагът на рода човешки“ и го обвини в сатанизъм

България отблизо
Руският патриарх Кирил обвини българските власти в сатанизъм по повод изгонването заради „заплаха за националната сигурност“ на архимандрит Васиан и още двама души от подворието на Руската православна църква в София.

Това се вижда от съобщението на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, публикувано вчера и разпространено и от посолството на Русия в София. То е по повод отговора, който патриарх Кирил изпратил след „обръщението“ на българския патриарх Неофит по повод руския храм в София.

 

.

В текста се говори за „полицейски действия на българските власти“, довели до затваряне на храма, но отново никъде не е посочено изрично кой е затворил църквата, сградата на която Москва смята за своя собственост. Решението за експулсирането е наречно „унизителни и дискриминационни мерки с очевидна цел да нанесат ущърб на дружеските отношения между братските народи и църквите сестри“, както и „неприятелски и несправедлив акт“ на държавните власти.

 

В края на съобщението е казано, че руският патриарх „изрази увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на рода човешки няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство во Христе, лежащи в основата на сътрудничеството между Руската и Българската православни църкви“.

Именно във фразата „врагът на рода човешки“ се съдържа обвинението в сатанизъм, тъй като с нея в църковните среди е наричан Сатаната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *