Руският посланик: България да реши дали ще се солидаризира с бандеровците или с героите на СССР!

България отблизо

„Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация, особено ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз – маршалите Тимошенко, Рибалко, Кожедуб, генерал-полковници Жмаченко и Людников, легендарния партизански командир Ковпак и много други герои, прославили се в боевете за свободата на Русия, България и Европа. Ние пазим паметта и дълбоко уважаваме великите дейци на културата и науката, дали голям принос за развитие на световната цивилизация. За такива герои – вечна памет и слава“.

Това заяви днес на редовния си седмичен брифинг посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. Така тя коментира преименуването на алеята пред руското посолство в България на „Героите на Украйна“.

„Ако пък на жителите на българската столица им предлагат да се разхождат недалеч от улицата, наречена с името на последователи на помагача на Хитлер – Бандера, руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нацисткия режим в Киев. Моля, решете вече този фундаментален въпрос“, добави още Митрофанова.

Посланикът на Руската федерация каза, че страниците на историята на родината й съхраняват паметта за „подвизите на синовете на украинската земя, които безстрашно се сражават срещу „кафявата чума“ в редовете на Съветската армия“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *