Руски изтребител стреля с ракети по американски дрон над Сирия

Свят
MQ-9 Reaper low flyover

Руски изтребител е прелетял на няколко метра от американски дрон над Сирия и е изстрелял ракети срещу него, като му е нанесъл повреди и го е принудил да кацне аварийно, съобщава „Ройтерс“.

Случаят е от неделя.

Командирът от ВВС на САЩ генерал-лейтенант Алекс Гринкевич заяви, че опитът на Русия да свали дрона MQ-9 Reaper е станал само седмица, след като руски изтребител е прелетял опасно близо до американски разузнавателен самолет, застрашавайки живота на четиримата американски членове на екипажа.

„Една от руските ракети удари американския дрон, повреждайки сериозно витлото му“, отчете той. „Призоваваме руските сили в Сирия да сложат незабавен край на това безразсъдно, непровокирано и непрофесионално поведение“.

Гринкевич заяви, че един от членовете на екипажа, управляващ дистанционно дрона, е успял да го задържи във въздуха и го е върнал обратно в базата му.

Това явно е ювелирна работа. Защото ако Русия искаше да унищожи шпионския дрон, щеше да го разнесе на парчета още с първия изстрел. Но поредния инцидент е просто още едно предупреждение, че РФ няма да допусне американски разузнавателни устройства да се вихрят в чуждо въздушно пространство.

Това е поредният инцидент от срещи между руски изтребители и американски дронове над Сирия. Във всички случаи, с изключение на един от преди седмица, американските летателни апарати са дронове MQ-9. Във въпросната неделя обаче руският Су-35 се е доближил до американски самолет за наблюдение MC-12 с екипаж, като го е принудил да премине през турбулентната вълна.

Тогава американски служители определиха случая като значителна ескалация в поредицата от срещи във въздуха между американски и руски самолети, който е можело да доведе до инцидент или загуба на живот. Те заявиха че руският ход е попречил на способността на членовете на екипажа да управляват безопасно своя самолет.

В много случаи през последните три седмици руски изтребители са прелитали опасно близо до американските дронове, изстрелвайки ракети и принуждавайки дроновете да предприемат маневри за избягване.

Американски и руски военнослужещи поддържат редовна комуникация по телефонна линия за избягване на конфликт, като изразяват протест срещу действията на отсрещната страна.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *