Руски медии: България пренаписа историята си и сега децата ще учат, че баба и дядо им са били престъпници!

България отблизо

Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат пренаписани. По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пишат медии в Русия, цитирани от „Фокус“.

Става въпрос за пет пособия за десети клас на няколко издателства, които бяха върнати за доработка в началото на лятото. С инициативата за преразглеждане на учебниците излезе професор Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, както и журналистът Христо Христов, който влиза в комисията за новите учебници. За повод послужиха уж постъпили в комисията „обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия“. В тази връзка е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и икономическите кризи, предизвикани от големия външен дълг.

В отговор в българското издание „Рикошет“ се появи статия със заглавие „Кого заблуждавате, господа“. Авторът Вилиана Христова отбелязва, че в новата учебна програма по история за десети клас историята действително е представена „въвеждаща в заблуждение манипулативна и тенденциозна“ позиция. Цяло поколение бащи и дядовци са записани като престъпници. Младите хора не разбират, че България е била сателит на Хитлер, че българските партизани имат принос за победата над фашизма, че Москва не е изоставила българите, които след 1944 година вземат страната на Червената армия.

В статията се казва, че младото поколение няма да бъде информирано за мащабната програма за индустриализация, в хода на която ръстът на промишленото производство възлиза на повече от 22%. При социализма България стига световни показатели в селското стопанство и в строителния сектор. Въведено е безплатно здравеопазване и образование. Всички българи си купуват апартаменти, а сега това може да направи само 10% от населението.

„Част от учителите ще вият от негодувание заради новата учебна програма. Но едва ли ще се осмелят да възразят, защото веднага ще бъдат причислени към „червените ренегати“. Това е положението в България със свобода на съвестта и с учебниците, от които половината история на страната е изхвърлена“, заключава авторът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *