САЩ ПРИЗНАХА с половин уста нещо, което смятаха, че никога няма да им се наложи да кажат!

Свят

“Новите руски технологии водят до нови заплахи. И тези заплахи са по-трудни за проследяване и елиминиране „. Но ние виждаме какво правят нашите конкуренти и предприемаме ответни действия.“

Съединените щати възнамеряват да унищожат, ако е необходимо, ракетите на потенциален противник преди техния пуск, предава TACC, цитирана от Агенция „Фокус“.

Такова предупреждение се съдържа в изявление на изпълняващия длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан, във връзка с нова стратегия за по-нататъшното развитие на американската система за противоракетна отбрана (ПРО), обявена в четвъртък.

Според него, тази доктрина определя „всеобхватен и ешелониран подход за предотвратяване и отблъскване на вражески ракетни атаки чрез комбиниране на възпиращи, активни и пасивни мерки на противоракетната отбрана, както и на офанзивни операции с цел унищожаване на нападателни ракети преди стартирането им“.

Както беше отбелязано, Съединените щати също така възнамеряват да разработят „всеобхватен подход към противоракетната отбрана от опасни държави и регионални ракетни заплахи“.
Този подход ще осигури създаването на средства за прихващане на вражески ракети „на всички етапи на полета след старта“.

Шанахан е добавил, че програмите за разработване и производство на ракети от КНДР и Иран предизвикват сериозна загриженост у Съединените щати. „Докато работим по нов път към мира на Корейския полуостров, ракетите в Северна Корея продължават да предизвикват сериозна загриженост у нас, както и иранските”, каза той.

Съединените щати отново опитват, макар и без всякакъв успех, да покажат мощ и спокойствие, заплашвайки Русия, че щели да унищожават нейните ядрени ракети още преди да са излетели. Въпросът е как възнамеряват да направят това? Като изстрелят техни ракети? Руският противоракетен купол ще ги унищожи веднага.

А може и да е по-лошо. Със средствата на радиоелектронната борба, където Русия няма конкурент, руските военни могат да променят треакториите на американските ракети. И да ги насочат отново към САЩ. Тогава какво ще правят великите американски военни стратези? Ще са принудени да се сражават със собствените си ракети.

Но дори това не е толкова важно. Онова, което наистина издава паническия страх на Вашингтон от новите руски оръжия, представени от руския президент Владимир Путин по време на годишното му обръщение към парламента, през март миналата година, е фактът, че веднага след това, Пентагонът започна да разработва нова доктрина за усъвършенстване на американската система за противоракетна отбрана.

А това говори за обхваналия ги страх, много повече от думите. Защото, както казва китайският философ и мислител Лао Дзъ „Действията разкриват много по-красноречиво онова, което думите искат да скрият“.

И наистина, за пръв път САЩ попадат в ситуация, в която техният противник, във военно-технологично отношение е толкова по-напред от тях, че те не могат да се защитят по никакъв начин от най-новите руски въоръжения. И то поради простата причина, че руските въоръжения направиха американската противоракетна отбрана/ПРО/, съвсем безполезна. Така, както се оказа безполезна, прехвалената компютърна система „Иджис“ за автоматично водене на бойни действия, когато един малък руски изтребител блокира напълно, гордият ескадрен самолетоносач „Доналд Кук“, само с монтираното на крилото му малко куфарче, наречено „Хибини“, което бе част от мощната руска система за радиоелектронна борба.

Така че ще е много по-добре, САЩ, вместо да се напъват да измислят нещо, което не могат да измислят, да преглътнат горделивостта си и да започнат преговори с Русия за утвърждаването на вече появилия се Нов световен ред, който Владимир Путин нарече „многополюсен“. Защото при този нов ред, единственият хегемон в лицето на САЩ изчезва. И е заменен от сътрудничеството и взаимната добронамереност на много държави по света.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “САЩ ПРИЗНАХА с половин уста нещо, което смятаха, че никога няма да им се наложи да кажат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *