САЩ са в паника от тежките загуби на западна бойна техника в Украйна

Свят

В Съединените щати вече се чуват гласове срещу предоставянето на допълнителни оръжия и по-нататъшно финансиране на военните усилия на Киев, пише Military Watch Magazine. Причината са понесените от Украйна тежки загуби в жива сила и бойна техника и очевидният провал на нейните настъпателни операции.

Множество нови кадри, заснети в Украйна, показват руски войници, които завладяват тежко оборудване, наскоро доставено на украинските въоръжени сили от страни-членки на НАТО. На видео се вижда как руснаците управляват американска бойна машина на пехотата „Брадли“ и се опитват да запалят двигателя на немски танк Leopard 2A4. Чува се как войниците обсъждат как да стартират двигателя на танка и да го откарат до позициите си, докато превозното средство изглежда напълно неповредено – сякаш украинските сили просто са го изоставили.

Друго видео, публикувано онлайн същия ден, показва бойна машина Брадли, която се движи по черен път, вероятно в Източна Украйна. По-ранни кадри, публикувани тази седмица, показаха руски военни, които оглеждат БМП Брадли в склад, за който се смята, че е в Русия, а руската телевизия също показа същото превозно средство с работещ двигател.

Съобщава се, че машината е била ремонтирана в Съединените щати през 2022 г. и е била напълно работеща, когато е попаднала в руски ръце.

Първата партида Брадли пристигна в Украйна през април, но оттогава украинските въоръжени сили загубиха много от тези машини в битка – съобщава се, че до края на лятото украинците са загубили повече от 80 Брадли, от които западни източници признават повече от 50.

Кадри на руски войски, които залавят изоставени американски и германски бронирани машини, се появиха за първи път в началото на юли, въпреки че остава неясно дали превозните средства са били успешно доставени до руските позиции или просто са били зарязани.

 

Въпреки това, броят на унищожените бронирани машини, предоставени от Запада, далеч надхвърля броя на заловените превозни средства. Първите кадри за това как украинците губят Брадли се появиха през юни. По-късни кадри, публикувани от няколко руски източника на 22 юли, показват няколко от тези превозни средства, унищожени на фронтовата линия в украинската област Запорожие.

Много експерти често са критикували нивата на защита на бронята на Bradley много преди превозните средства от този клас да бъдат пуснати в експлоатация. Изключително високото ниво на износване, регистрирано в Украйна, предполага, че тези опасения са до известна степен оправдани. Мащабът на загубите, понесени от Украйна и очевидният провал на нейните офанзивни операции накараха мнозина в Съединените щати сега да се противопоставят на идеята за предоставяне на допълнителни оръжия и допълнително финансиране на военните усилия на Киев.

Тъй като икономиката на Украйна вече на практика се срина, това може напълно да подкопае не само способността на украинските въоръжени сили да продължат да провеждат военни операции, но и способността на украинската държава да изпълнява дори най-основните си функции.

Както и в случая с БМП Брадли, мнозина отдавна очакваха, че танковете Леопард 2 също ще претърпят огромни загуби в сблъсъците с руските сили. Подобни оценки се основават на предишна употреба на този клас танкове, особено когато турските сили ги използваха срещу бойци на „Ислямска държава“ и кюрдски бунтовници в Сирия и Ирак. Турски официални лица казаха тогава, че техните войски са били „травмирани“ поради огромните загуби, които са претърпели в сблъсъка със сравнително леко въоръжени групи бойци.

Украинските въоръжени сили загубиха много танкове Leopard 2A6, най-модерният и широко използван вариант на Leopard 2, в началото на юни, в първите дни след съобщенията в пресата за използването му срещу руските сили.

В Съединените щати мнозина се притесняват, че репутацията на най-добрия американски танк M1 Abrams може да бъде сериозно опетнена от кадри с бойни загуби. А според някои непотвърдени информации това е причината американците да принуждават украинците да не ги изпращат на фронтовата линия, въпреки че първите такива танкове бяха доставени в страната още през септември.

Малко след съобщенията, че танкове от този клас се разполагат на фронтовата линия, първите кадри на руски сили, унищожаващи британски Challenger 2, се появиха онлайн в началото на септември.

Тоест, наскоро доставените американски „Абрамс“ остават единственият клас танкове, които все още не са понесли загуби на украинската фронтова линия.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *