Скандалът се разраства: Правителството и службите мълчат за българите, осъдени на смърт в списъка на „Миротворец“

България отблизо

БСП и „Възраждане“ настояха за реакция във връзка със списъка с имена на българи, посочени за врагове на Украйна в сайта „Миротворец“. От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ увериха, че случаят се проверява, пише Труд бг.

 

БСП внася сигнал до ДАНС и ще извика службите за сигурност в ресорната парламентарна комисия заради имената на българи в украинския сайт миротворец, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя критикува позицията по темата на украинското посолство и настоя да се намери контакт с президента Володимир Зеленски:

„Ако обичат, и българската държава, и посланичката – някакъв контакт да се намери с г-н Зеленски“.

И след неговото посещение, след като се даде всичко, каквото може от България – складове се изпразват, въоръжение се дава, помощ се оказва, хуманитарна помощ, приехме бежанци. Накрая България получава това! За научно-творчески и журналистически цели избивайте българи по света. Просто абсурд“.

Сред имената в списъка на украинския сайт е и това на зам.-председателя на парламента от БСП Кристиан Вигенин. Той заяви, че не се страхува, но изрази учудване и разочарование, че вече няколко дни държавата не предприема нищо:

„И очаквам информация от българските служби, които не намериха за нужно до този момент да коментират, да се свържат с мен или с други представители, които да дадат повече информация доколко би следвало хората в този списък да бъдат застрашени“.

От „Възраждане“ поискаха изслушване на външния министър Мария Габриел. От парламентарната трибуна Ангел Георгиев заяви:

„Ще сезираме прокуратурата, ще изпратим писмо и до ДАНС, защото е изключително важно веднага да разберем агенти на СБУ в страната, планират ли убийството на някой от включените в списъка в сайта „Миротворец“.

Не на последно място ще изпратим писмо и до Румен Радев с настояване НСО да предложи охрана на тези наши сънародници, които са включени в списъка“.

Парламентарната външна комисия е възложила на Мария Габриел и на заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова да проучат случая, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който оглавява комисията:

„Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят кой стои зад тези всичките хора“.

Темата беше коментирана и от съпредседателя на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Христо Иванов. Той очаква реакция на външното ни министерство.

„Така че по никакъв начин да няма съмнение, че който и да било български гражданин, особено който упражнява журналистическа професия, може да бъде подложен на заплахи за мненията, които изразява“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *