Социолози вещаят крах на кабинета, но не искат… Ето каква е врътката!

България отблизо

Съмнителни са шансовете кабинетът да изкара мандата си докрай, въпреки дадените заявки за това.

Около тази позиция се обединиха пред „Денят ON AIR“ социологът Цветозар Томов и Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

„Становището, че правителството ще изкара мандата си до редовните избори, се чу главно от коалиционните партньори. Появиха се двусмислени изказвания в публичното пространство. Изборите през март са прекалено дълъг срок за решаване на кризата, в която се намира управлението. Тепърва ще видим дали тази нагласа на правителството е осъществима на практика“, заяви Томов.

Той определя като малки шансовете на правителството да завърши мандата си, а масовите протести обичайно водят до оставки.

„Най-вероятно в късната есен ще се насложат няколко кризи, които това правителство при загубата на обществено мнение, уличните протести, няма да е в състояние да овладее“, отбеляза той.

По думите на Кръстев ситуацията е доста динамична.

Според него вече имаме по-голяма яснота за това, което е допустимо в очите на правителството. България е в криза, която трябва да бъде разрешена не заради протестиращите или управляващите, а заради интересите на страната.

„Борисов не е човекът, който досега е показал поне емпирично в историята, че страхува от подаване на оставка или от избори. Дори от служебен кабинет, който не е изготвен от близък до партията“, обясни Кръстев.

Двамата са скептични и относно служебен кабинет.

„Служебен кабинет не е необходим. Но Конституцията допуска такова решение“, обясни Томов.

По мнението на Кръстев, служебен кабинет може и да не се справи с политическите и икономически предизвикателства, пише Нюз.бг.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че всеки може сам да се досети защо тези социолози като чуят думите „служебен кабинет“ и подскачат като ужилени. Ами много просто. Понеже, ако президентът Радев направи служебно правителство, то ще подготви честни избори и ще пресече всички изборни манипулации на ГЕРБ. И при такъв вариант, Борисов и ГЕРБ ще отгърмят в историята, също както стана с партията НДСВ на царя.

А шансовете на кабинета да изкара мандата си растат с всеки изминал ден. Но това изобщо не тревожи социолозите. Те каканижат, че през есента щяло да има недоволство. Да, недоволство ще има, но ще има и коронавирусни ограничения, които ще помогнат на правителството. Ще се създава психоза относно този наистина страшен вирус. Така че съвсем не е ясно дали протестиращите ще успеят и през есента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *