Социолози обявиха кой е най-големият проблем пред правителството и дали има печеливши и губещи в новата коалиция!

България отблизо

Социолози от четири водещи агенции анализираха обстановката в страната и посочиха кой е най-големият препъни камък, с който ще трябва да се справят партиите от четворната коалиция, за да могат да кажат, че успешно са се преборили с всички предизвикателства пред страната.

Те отговориха на въпроси на Дир.бг най-напред за големият проблем, пред който е изправена България и след това разкриха кои са големите печеливши и губещи.

На въпроса кой е най-големият проблем пред новото правителство те отговориха така:

Васил Тончев, „Сова Харис“:
– Много са. Първото е цената на тока и изобщо поскъпването на цените. Тук трябва да се направи някакъв баланс. Колкото и да са международно обусловени тези фактори, се вижда, че и бизнесът, и домакинствата ще изпадат в много тежка ситуация, ако не се намерят някакви формули за облекчаване на положението им. Препъникамък е и Северна Македония, тъй като виждаме, че международната оценка изобщо не е в наша полза. И то от всички страни. Там трябва да се преформулират нещата и повече да се гледа в бъдещето, а не в миналото. Да се намери формула нашите народи да се сближават, а не да се конфронтират, както стана фактически досега. Пандемията мисля, че ще бъде фактор, който ще нагнетява обстановката и ще води до голяма тревожност в хората, но там като че ли нещата са ясни. Векторът е ясен и не очаквам да се случи някакъв срив. Просто ще се съблюдава това, което е установена практика в света, най-вече в Европа. Там мисля, че по-лесно ще се справят.

Димитър Ганев, „Тренд“:
– Трябва да мислим в следващите един-два месеца, защото препъни камъните в дългосрочен план са твърде много и трудно биха могли да бъдат изброени. Първият и най-съществен е задаващата се социална криза, свързана с по-високите цени на комунални услуги и на основни стоки. Това може да изяде сравнително добрата подкрепа и кредит на доверие, с което започна това правителство. Дневният ред на българина е много повече материален, отколкото постматериален. Ние много повече се вълнуваме от насъщния, от доходите си, от възможностите си за по-добра работа, отколкото от съдебна реформа и борба с корупцията например. Забелязвам, че още в първия ден на това правителство министър-председателят Кирил Петков добре напипа пулса, като каза, че приоритет номер 1 е овладяване на цените на електроенергията. Това е най-голямото предизвикателство към този момент.

Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“:
– Със сигурност има много препъни камъни, но бих ги разделила на две групи. Първата обхваща текущите икономически, социални, външно-политически задачи. Тук влизат цените на газа и енергетиката, възстановяване на икономиката, ваксинацията и преодоляване на Ковид кризата, връщането на учениците в училище, доходите на хората и помощите за най-уязвимите социални групи, решаването на спора със Северна Македония. Втората група е свързана с амбициозната задача за нулева корупция и съдебна реформа. Това е цел, която самата коалиция си е поставила. Ако не я осъществи, ще е огромно предизвикателство пред съществуването й. Също така кадровите и структурни промени не означават автоматично липса на корупция в новата власт. Дали при разкриването на евентуални корупционни практики в собствените им редици коалиционните партньори ще обявят това за политическа атака и ще сложат край на коалицията или ще действат така, както действат срещу предишното управление, ще зависи дали ще прескочат най-сериозния препъникамък в собствената си градина.

Яница Петкова, „Галъп“:
– Първото е да няма конфликти между различните ресори на властта и министерствата. Самите партии си разпределиха министерствата така, че да отговарят на целите и интересите, които са заложили в началото. Ако се появят такива конфликти, това би могло да бъде препъникамък. Друго възможно условие за конфликт е да се създадат повече от един центрове на властта извън партията мандатоносител. Всяка от другите три партии има някакъв интерес в определена тематика или проблем да поеме инициативата. Такива опити за съсредоточаване на центровете на властта и мултиплицирането също биха могли да са препъни камъни.

След това журналистите попитаха кой ще е големият печеливш и съответно големият губещ в тази коалиция:

Васил Тончев, „Сова Харис“:
– Безспорно „Продължаваме промяната“ е формацията, ако тя поеме отговорността и в нея са отправени надеждите на хората. Но тя е нещо много различно. Това е ново поколение хора с нов начин на мислене. Нещо, което изглежда много по-съвременно, много по-адекватно. В никаква степен те няма да бъдат идеалните хора и съвършените управленци, но просто са в крак с времето. Докато всички останали са някаква притурка, която до голяма степен изглежда анахронично. Бъдещето е в тази посока. В политиката у нас влезе младо поколение, хора на активна възраст, хора млади, хора с друг начин на мислене. Те намериха своето представителство.

Рисковете са за двете партии, които винаги са си противостояли в политическото пространство като дясна и лява – ДБ и БСП. И за двете опасността да се обезличат е голяма. За тях е опасно и да се конфронтират с новата формация. Много би било полезно за която и да е от двете партии да подкрепи мнозинството, но да остане извън правителството. Това щеше да даде респективно – и на БСП, и ДБ, много по-широка основа и репутационни възможности. Но сега хем ще консумират властта, хем всъщност те не са водещи в нея, те са в подчинено положение.  А, ако някой отпадне, няма как да съберат мнозинство и ще трябва да се отиде на нови избори. Този, който е предизвикал краха, ще понесе електорални загуби. Като стабилизиращ фактор ролята на президента ще нараства. Той е показал, че не се бърка в икономически взаимоотношения, финансови и т.н. Поне така беше през първия му мандат. Но по отношение на основната му цел – промяната и налагането на нов анти ГЕРБ модел, мисля, че там беше изключително твърд и последователен и има всички ресурси да наложи тази линия. Ще има концентрация на контрол върху властта. Мисля, че там битката е предопределена. Мисля, че съпротивата срещу него е обречена и от гледна точка на Прокуратурата, и от гледна точка на бившите управляващи.

Димитър Ганев, „Тренд“:
– „Продължаваме промяната“ може да търпи най-сериозна динамика, защото формацията носи отговорност за цялото управление и в това никой няма съмнение. Освен че един от съпредседателите е министър-председател, те държат и най-ресурсните ведомства – тези с парите. Да не говорим, че имаше преструктуриране на министерства, с което още повече концентрираха ресурс в своите ръце. Оттук нататък вече зависи – при успех на това правителство и при първи добри стъпки в следващите няколко месеца това може да доведе до ръст на „Продължаваме промяната“. Или обратно – при социално недоволство – спад в обществената подкрепа.

Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“:
– Безспорно в най-добра позиция е „Продължаваме промяната“ – както поради победата на изборите, така и поради факта, че лицата й са нови, не са обременени от предишни личностни взаимоотношения и биографични петна. За всички нови лица в политиката обаче, не само за тези от ПП, има един голям лакмус – ще удържат ли на неизбежните съблазни и натиск във властта? Неслучайно народът е казал: „За един бит двама небити дават“. Никой не бива да бъде натоварван предварително с подозрения, но докато не докаже, че може да устоява на натиск, няма гаранции за това как ще действа на новото поприще. Що се отнася до концентрацията на власт у президента – тя вече е значителна. Негови кадри са силовите министри, както и този на вътрешните работи. За мен въпросът е дали той ще има пълен контрол над тези сфери или правителството ще поиска да излезе от опеката. Казус, който ще се следи с особен интерес, е дали кабинетът ще се еманципира, поне частично, от властта на службите. Прекомерната им власт е не по-малък риск пред управлението и коалицията, отколкото икономическата и социалната криза.

Яница Петкова, „Галъп“:
– В момента в най-добра изходна позиция е „Продължаваме промяната“. Това е партията, която успя да създаде правителство, успя да осъществи това коалиционно споразумение. От друга страна тя е в най-рисково положение точно поради факта, че цялата отговорност така или иначе лежи на нейните плещи. Всеки един възможен проблем, всеки един препъникамък, който коментирахме, дори някакъв скандал, предизвикан от друг член на коалицията, ще лежи главно върху отговорността на „Продължаваме промяната“. С отговорността идват както предимствата, така и недостатъците. Всяка от партиите носи своя риск. От една страна „Демократична България“ има риск от загуба на индентичност, тъй като така или иначе профилът на нейните избиратели се припокрива с този на избирателите на „Продължаваме промяната“. При „Има такъв народ“ също така. Те бяха партия, която се припокриваше с идеите на протеста. При някакви неуспехи те да отговорят на изискванията на техния електорат също има рискове. При БСП всъщност изглежда, че те са на най-голям плюс при създаване на тази коалиция, тъй като самата партия загуби подкрепа в най-голяма степен. Има доста сериозни вътрешни сътресения в партията и въпреки всичко тя успя да си осигури вицепремиер и министерски постове. Но и при тях има огромен риск. Той е най-вече в това дали вътрешните проблеми ще се отразят и на самото коалиционно управление. Въпреки всичко пак може би бих споменала, че най-големите рискове са именно за „Продължаваме промяната“, защото те носят и отговорността за това правителство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *