Съветник на Путин предупреди: Ако Западът продължава така, войната ще ескалира към Европа!

Свят

В интервю за Corriere della Sera бившият съветник на Елцин и Путин Сергей Караганов твърди, че ескалацията на войната в Украйна е все по-вероятна. По неговите думи е “ твърде вероятно“ да бъдат засегнати и други европейски страни, ако се стигне до там.

Караганов е почетен председател на московския мозъчен тръст наречен Съвет за външна и отбранителна политика и се смята за приближен до Лавров и Путин. Ето какво казва той за военната операция в Украйна:

„Путин неведнъж е казвал, че ако Украйна се беше присъединила към НАТО, вече нямаше да я има. През 2008 г. имаше план за нейното бързо членство в алианса, който след това беше осуетен от нашите усилия, с подкрепата на Германия и Франция.

Оттогава насам, Киев получава оръжия от НАТО, а украинската армията се обучава от натовски инструктори. Неонацистките настроения в страната се увеличиха и войната беше неизбежна. Решихме да ударим първи, за да избегнем още по-смъртоносна заплаха“, обяснява Караганов.

Според Караганов, Украйна се използва от Съединените щати и други натовски страни за да се оказва натиск и агресия спрямо Русия.

„Виждахме западната експанзия в действие и нарастването на  русофобията. Конфликтът ставаше все по-вероятен. Станахме свидетели на разделението и структурните проблеми в западните общества, затова решихме да ударим първи.

Не мисля, че ще имаме смяна на властта в Русия, защото водим война за оцеляване. Това е война срещу Запада, в която хората се обединяват около лидера си. А в Съединените щати никой не си плати за войната в Ирак, така че имаме своите съмнения относно ефективността на демокрацията.

Военната операция ще доведе до преструктуриране на руското общество, което ще стане по-войнствено настроено, базирайки се на любовта към родината, като по този начин ще бъдат изтласкани непатриотичните елементи от властта“, обясни той.

Ескалация на войната

Говорейки за ескалация на войната към други народи и към Европа, Караганов каза, че хипотезата за включване на други страни във военния конфликт „е все по-вероятна“.

„Американците и техните партньори от НАТО продължават да изпращат оръжия в Украйна. Ако продължава така, ще бъдат поразени цели в Европа, за да се прекъснат линиите за комуникация. Войната може да ескалира“.

„Не знаем как ще завърши, но демилитаризацията означава унищожаване на украинските военни сили и това се случва. Ако на Украйна се помага, това само ще удължи агонията ѝ. Изходът вероятно ще бъде нов договор, може би дори, докато все още Зеленски е на власт. Но все пак е рано да се прогнозира.“

Това, което е сигурно, според Караганов, е, че тази война сближи Китай и Русия, правейки отношенията им „още по-приятелски“.

Попитан, няма ли опасност по този начин Москва да се превърне в пешка на Пекин, той отговаря: „Няма как да бъдем зависими, защото имаме силна национална идентичност и нашата култура е доста по-различна от тази на Китай“.

За отношенията с Европа

„Със сигурност не сме доволни, защото бихме искали да имаме по-добри отношения с Европа“. Относно Италия той смята, че: „Тя не е в състояние да се защитава , както и много други европейски страни. Вярно е, че принадлежат към НАТО, но са спестили от сигурността.

Поставили са се в неудобно положение, а Европа вече не се смята за сериозен играч на международната сцена. Швейцария и Австрия са неутрални, но са в пълна безопасност. Украйна също може да бъде, ако избере разоръжаване“, смята политологът.

„Ако Италия иска да инвестира повече в отбраната, тя е добре дошла, но трябва да избере срещу кого да се въоръжи. Срещу Русия? Би било лудост. Имате нужда от по-силна военна отбрана, no ако сте зависими от Америка, вие продавате сигурността си. САЩ имат свои собствени интереси“, казва още той.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *