Създателят на руската ваксина каза какво ще се получи от комбинацията с Астра Зенека!

Свят

Комбинацията от руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ и ваксината, разработена от англо-шведската биофармацевтична компания AstraZeneca, в сътрудничество с  Оксфордския университет, ще осигури имунитет в продължение на две години, каза Александър Гинцбург, ръководител на Център „Гамалея“.

По неговите думи, руските разработчици предлагат да подобрят западната ваксина чрез добавяне на компонент от руската ваксина към Оксфордската англо-шведска ваксина. По този начин комбинираната ваксина ще стане двукомпонентна. А това ще позволи да се увеличи силата на имунитета, произтичащ от приложението на тази комбинирана ваксина, и да се удължи продължителността на защитния ефект на така създадената руско-западна ваксина.

„Тоест, в резултат на използването на такава хибридна двукомпонентна ваксина, клетъчната памет ще се образува много по-добре, и ваксината, очевидно, ще защити ваксинираните не за 3-4 месеца, а най-малко за две години“, каза Гинцбург в ефира на телевизионния канал „Русия 24“.

Както добавя ученият, ще е необходима допълнителна работа за експериментално доказване на защитните свойства на комбинираната ваксина. Припомняме, че миналата седмица Центърът „Гамалея“, AstraZeneca, Руският фонд за директни инвестиции и R-Pharm подписаха меморандум за сътрудничество. След това Гинцбург обяви началото на съвместни клинични изпитания на комбинацията от „Спутник V“ и Астра Зенека.

И двете ваксини са създадени по традиционната методология, на базата на аденовирусни вектори, в които е вграден шип протеинът на коронавируса SARS-CoV-2. В същото време аденовирусите са лишени от способността да се размножават: те служат само за доставка на генетичен материал (антиген) в човешките клетки.

Така, руските и англо-шведските учени създават една ваксина, която е едновременно безопасна, и в същото време е с голям защитен ефект – повече от две години.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *