Тагарев отговори на Мирчев за БТР-ите и заяви: Дали празният хладилник няма да надделее при руснаците?

България отблизо
„От три седмици армията събира БТР-ите от различни поделения и очакваме товарене. Трябва да заминат след по-малко от месец. Това е сложна операция. Говорим за големи влакови композиции, които трябва да се осигурят“. Това каза военният министър Тодор Тагарев. „В дългосрочен план стои въпросът дали празният хладилник няма да надделее във вижданията на руснаците“, каза още той.

„Отне месеци, докато се сключи споразумението между военните министерства на Украйна и България за предоставяне на БТР-и. Президентът наложи вето, решението отново мина през парламента и бе прието през декември. Има създадена организация от трите министерства – на отбраната, на вътрешните работи и на транспорта, както и международна такава – наши партньори покриват част от разходите“, припомни министърът в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

 

Думите на проф. Тагарев дойдоха в отговор на приятелски огън ат депутата от ДБ Ивайло Мирчев, който попита “ако утре има десант на руски войски във Варна и ние трябва да пренесем 100 броентранспортьора, 3 месеца ли ще ни трябват?”.

 

„16-те самолета F-16 ще съставят нашата бойна авиация. Около март 2025 г. очакваме първите самолети. Въпросът е дали ще сме готови да ги посрещнем. Развитието на инфраструктурата е сложен проблем, строителството е започнало с голямо забавяне. Едва през септември 2020 г. е сключен първият договор. Продължаваме да получаваме заявки за изменения на заданията. До края на тази година изграждането трябва да приключи“, каза още министърът.

 

В дългосрочен план стои въпросът дали празният хладилник няма да надделее във вижданията на руснаците. Санкциите работят, а голяма част от бюджета на Русия отива за финансиране на военния потенциал“, посочи още Тагарев. И уточни, че не се тревожи, че ще бъде оценен негативно като министър, защото от премиера има пълна подкрепа.

 

Според него всяка страна-членка на НАТО трябва да развива отбранителния си потенциал и всеки съюзник да отделя минимум 2%.

 

„На север има ясно разбиране за риска и затова не се прави на въпрос колко се дава за отбрана. Тази година задминаваме 2% и тези разходи ще се увеличават. Около 1/3 от тях са за придобиване на нови въоръжения, модернизация и строеж на инфраструктура. Въпросът е дали отбранителната индустрия е готова да достави желаните количества, необходим ни е по-голям капацитет“, коментира Тагарев. И допълни, че по-скоро ЕС се насочва към гаранции, че антируските санкции ще бъдат изпълнявани, отколкото към налагането на нови такива.

Tagged

3 thoughts on “Тагарев отговори на Мирчев за БТР-ите и заяви: Дали празният хладилник няма да надделее при руснаците?

  1. СПРИ ДА СЕ ПЛЮМЧИШ ЗАЩОТО СЛЕ ВСЕКИ ДЕН И ЧАС ПОКАЗВАШ КАКЪВ НЕГРАМОТЕН МАЛАУМНИК СИ БЕК КАПКА СЪВЕСТ ДА ОСТАВИШ АРМИЯТА БЕЗ БТР ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО ЕДНО БЕЗМОЗЪЧНО СЪЩЕСТВО КСТО ТЕБ ПРОДАЖНИКО

  2. Празният хладилник е при нас и без война. Прочетохме какво написа Тъкър Карлсън за храната в Русия и в САЩ, какви са цените. Така, че и този нарекъл се професор, такива като него на път и под път по-добре да се мълчи. Няма по мразен и по ненавиждан министър от него в правителството. И нека помни, предателството не се прощава.

  3. Русия има миналата година разтеж 3%, даваше безплатно жита на Африка и продава рекордио обеми пилешко и телешко на Китей??? Този глупак говори за „празни хладилници“???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *