Украинският вицепремиер призна, че Русия воюва срещу НАТО!

Свят

Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина заяви пред Нюзуик, че Русия трупа „ценен опит“, като се бие с украинската армия, обучена и оборудвана по стандартите на НАТО, а евентуални мирни преговори ще направят руската армия „още по-силна“, съобщава strana.today.

 

„Тази война дава на Руската федерация, на руската армия ценен опит в битките с натовска армия. С армия, която вече е обучена по стандартите на НАТО, има командване на НАТО, и е оборудвана с най-новото оборудване на НАТО“, каза Стефанишина .

„Повярвайте ми, техните служби акумулират информацията и данните, които получават“, каза Стефанишина. Според нея, ако войната с Русия приключи сега с преговори, то с натрупания военен опит, Русия „ще стане още по-силна“, каза тя пред Newsweek.

По нейните думи, войната трябва да се води, докато не стане ясно, че Руската федерация няма да е в състояние да започне следваща война. Запитана дали това означава, че Украйна ще се откаже от сключването на мир, докато Русия все още представлява някаква военна заплаха, Стефанишина отговори: „да“.

„Всяка война завършва с преговори, но както каза нашият президент Зеленски, тези преговори може да не се проведат с настоящия президент на Руската федерация“, обясни тя пред американското издание.

В отговор на въпрос за вероятността от доставки на американски ракети ATACMS с обсег около 300 километра, Стефанишина каза, че Киев е постигнал „значителен напредък“ по този въпрос, но все още страните са „много далеч“ от споразумение.

По-рано Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, не изключи доставката на тактически ракети за Украйна. По думите му Вашингтон ежедневно комуникира с Киев по темата за доставките на оръжие.

Припомняме, че на 11 октомври Киев поиска президентът на САЩ Джо Байдън да отмени забраната за прехвърляне на оперативно-тактически ракети ATACMS с обсег около 300 километра във връзка с масираните руски атаки с ракети и дронове в няколко украински региона.

В същото време беше съобщено, че на 10 октомври Байдън в разговор с украинския президент Володимир Зеленски е обещал да продължи да подкрепя Киев с всичко необходимо за отбрана, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *