Учен: Гигантски разлом разцепва САЩ и вдига гибелно цунами

Свят

Линията на огромен разлом, открит наскоро в североизточната част на САЩ, се превърна в източник на безпокойство за учените. Разломът (обозначен като XELF), който е дълъг над 45 мили и се намира в Британска Колумбия, Канада и част от САЩ, сега предизвиква големи опасения от цунами, което може да засегне десетки милиони жители на САЩ и Канада.

 

Проучването на този разлом, извършено от изследователи, ръководени от Ник Харихаузен от университета Гренобъл-Алпи във Франция, разкри плашещи факти, съобщават световните издания.

Задълбочен анализ на данните показва възможността за катастрофално земетресение в Канада и САЩ, с огромен риск от цунами в басейна на Джорджия, обхващащо райони като Вашингтон, а също така и Британска Колумбия.

Разломът XELF, класифициран като „приплъзващ“, заплашва не само Канада, но и северозападната част на Тихия океан, включително Съединените щати. Харихаузен подчертава трудността да се предвиди точното време на възможно земетресение, но призовава за подготовка и наличие на необходимите ресурси за възможна криза.

Данните, базирани на изследване на разлома, извършено чрез анализиране на магнитни полета, сочат към възможност за активизиране на района. Това предполага наличието на циклична сеизмична активност, представляваща заплаха за крайбрежните жители в най-големите градове на САЩ.

Основната опасност са възможни цунамита, причинени от големи и плитки земетресения край брега. Важно е да се разбере, че не всички земетресения генерират цунами, но в този случай плъзгащият се характер на разлома XELF увеличава вероятността от възникване на разрушителни цунамита в крайбрежните градове.

Примери за минали подобни събития, като цунамито в Чили през 1960 г., показват, че такива природни бедствия могат да изминат огромни разстояния и да причинят разрушения на цялата територия на САЩ.

Експертите казват, че наблюдението на такива разломи и разбирането на техните потенциални въздействия са от ключово значение за поддържането на безопасността и запазването на живота на хората при потенциални природни бедствия. Така че най-добре е Вашингтон да погледне в собствената си държава и да се загрижи за нейното оцеляване, а не да се занимава с конфликти, които са отдалечени на 14 000 километра от САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *