„Файненшъл Таймс“: Настъпи коренна промяна в американската върхушка!

Свят

Малко са по-добрите примери за стратегическа промяна на настроенията в американската външнополитическа върхушка по отношение на Украйна. Преди една година тя обсъждаше разчленяването на Русия и изправянето на Владимир Путин пред съда за военни престъпления.

Сега Капитолийският хълм вече не мисли за Путин, а се колебае относно подкрепата за Украйна. И Вашингтон се подготвя за разпадането на Западна Европа. Защото победата на Путин ще му даде карт бланш за постигането на стратегическа дълбочина в Европа. Което означава, че началната самонадеяност на Белия дом и сегашната паника са двете страни на една и съща монета; емпиричната трезвост е в недостиг, върхушката не мисли разумно.

Ясната оценка на ситуацията ни казва, че сухопътната война ще се развие в полза на Путин, дори ако Западът успее да запази подкрепата си. Целта на Джо Байдън в Украйна остава двойна: да й даде възможност да се защитава сама и да избегне въвличането на Америка във война с Русия. От самото начало Байдън подценяваше ядрените червени линии на Путин. В резултат на това на Украйна се налага да изпита на гърба си мощта на руската армия.

Сега Путин се възползва от така наречената умора на Америка от Украйна, за да се опита да я обезсили съвсем. Руският президент може да разчита на все по-смела армия от американски симпатизанти, които да му помагат. Сред тях е и богатата фондация „Херитидж“, която преди се наричаше консервативна, но сега е по-добре да се опише като твърдо дясна популистка.

„Херитидж“ подкрепя Унгария на Виктор Орбан, която открито лобира пред републиканците да блокират ново финансиране за Украйна.

В краткосрочен план те може и да успеят. Републиканците са разделени между твърдите поддръжници на Украйна и смесицата от изолационисти и явни путинисти. Джей Ди Ванс, сенатор от Охайо, е смесица от последните две. „Имате някои хора в този град, които казват, че трябва да намалим социалното осигуряване и да хвърлим бабите и дядовците ни в бедност. Защо? За да може някой от министрите на Зеленски да си купи по-голяма яхта?“ каза Ванс тази седмица.

Най-силният аргумент е, че всеки долар, който Америка харчи за Украйна, е с един долар по-малко за защита на хората в САЩ. Обаче Китай и Русия имат „неограничено“ партньорство, което цели да отслаби Америка. Най-ефективният начин за постигане на тази цел е с руска победа в Украйна. Това би деморализирало НАТО и би донесло житницата на Европа в скута на Русия.

Както военните стратези посочват от повече от век, който контролира Украйна, контролира Евразия. По същия начин всяка артилерийска установка, която Америка изпраща в Украйна, е още една причина Китай да се замисли за Тайван.

Но все пак защо симпатизантите на Путин правят такива пробиви в Републиканската партия? Защото Путин е враг на Байдън, а врагът на твоя враг е твой приятел. Не е много по-сложно от това. В американската твърда десница има истински поддръжници на Путин. Но по-голямата част от американските му съратници са тъмни опортюнисти като Доналд Тръмп. Всичко, което е вредно за Байдън, е добро за тях. По този начин поражението на Украйна би било добро за републиканците.

Годните за използване разделения в Америка дават на Путин предимство пред Байдън, което заплашва да надделее над огромното предимство на Америка пред Русия. Икономиката на САЩ е повече от 13 пъти по-голяма от тази на Русия. Тя контролира световната резервна валута и има решаваща технологична преднина. За разлика от Русия, Америка има десетки съюзници. Но те ще се окажат безполезни, ако Путин успее да се възползва от политическите вражди в Америка. Байдън не разполага с подобен лост в Русия, който да навреди на Путин. Всъщност Алексей Навални, най-известният руски опозиционер, наскоро изчезна от регистрите на руските затвори.

Байдън има два очевидни начина да блокира Путин. Първият е да получи от Конгреса необходимите му 60 млрд. долара. Републиканците настояват да обвържат помощта за Украйна с много повече пари за охрана на американските граници и драстично затягане на американските правила за предоставяне на убежище. Някои републиканци наистина искат това, други го използват като претекст, за да откажат подкрепа на Украйна. Все още би трябвало да има достатъчно републиканци от първия вид, за да може Байдън да сключи сделка, която да включва и двете.

Второ, Байдън би могъл да отмени ограниченията за използване от Украйна на артилерия и самолети, предоставени от САЩ. Украйна трябва да разполага със средства за нанасяне на удари по военни цели на руска територия. Невъзможно е да спечелиш война – или да постигнеш достатъчен напредък за постигане на благоприятно споразумение – ако си ограничен да се биеш с нашественика на собствената си територия. Нищо не окрилява така, както успехът, и не потиска така, както провалът. Разликата между двете все още е в ръцете на Байдън.

Но докога? Прозорецът от възможности се стеснява с всеки изминал ден, понеже войските на Русия продължават своето настъпление в територията на Украйна.

Източник Дир.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *