Финансист: Догодина може да изпитаме и негативен ефект от членството ни в ЕС и то да ни повлече към дъното

България отблизо

България е една от страните с най-голям процент неактивни компании. Това каза в предаването „Плюс-минус“ по Нова тв финансистът Пламен Димитров.

Висок е и процентът на фалиралите фирми. Компании е несъстоятелност се продават на малоимотни лица, добави той. Основната причина за тези проблеми е, че ние се учим да правим бизнес от едва 30 години. Нормално е да изпитваме затруднения при процеса на дигитализация на икономиката, посочи Димитров.

От 2007 година досега изпитвахме само положителен ефект от членството ни в Европейския съюз, догодина може да изпитаме и негативния ефект на фона на очертаващата се икономическа криза в Европа. Най-уязвимите са секторите с металите и транспорта, коментира експертът.

Индикациите са, че през 2020 година ще има спад на икономическия растеж, добави той. По думите му в момента един от най-големите проблеми пред бизнеса ни е липсата на кадри. Решението го виждаме в по-високотехнологични бизнеси в България. Една машина замества 10 работника, а касовите апарати скоро ще бъдат без касиери, каза още Пламен Димитров.

Не знаем обаче кой и как се е насладил досега на положителния ефект от членството ни. Една четвърт от българите се възползваха от него, за да избягат в чужбина.

Други българи, далеч по-малко на брой, усвоиха еврофондове за милиарди и станаха милионери.

Обикновеният народ пък получи няколко недовършени и една вечно ремонтираща се магистрала.

Останахме най-бедната страна, а сега като почне кризата, първо падат бедните за сметка на силните.

Откъдето и да го погледнеш, сме от страната на булката.

И това го знаем и без анализатори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *