Честито, народе! Започнаха да раздават кредити на килограм! Но ето къде е капанът!

България отблизо
Българската банка за развитие подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.
Това са ”Инвестбанк”, ”Интернешънъл Асет Банк”, Общинска банка и Първа инвестиционна банка.

Програмата цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева.

Първата банка, която стартира приема на документи в понеделник, 27 април, е Общинска банка. След сряда, 29 април, ще могат да кандидатстват по програмата и клиентите на „Инвестбанк“. „Интернешънъл Асет Банк“ ще разглежда документи от 4 май, а Първа инвестиционна банка – от 5 май.

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити е приета с Решение на МС 257/14.04.2020 г. като част от кризисните мерки на българското правителство в защита на самоосигуряващите се и наетите по трудово правоотношение. Партньори в нея ще бъдат 12 търговски банки, които ще отпускат безлихвени кредити до 4 500 лева наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Заемите ще са необезпечени и по тях няма да се дължат такси, комисиони и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Всичко това е чудесно, но…

Кой гарантира на безработните, че ще си намерят работа, когато кризата отмине?

А тя кога ще отмине?

При тези цени колко месеца ще издържи едно семейство с две деца с 1500 или 4500 лева?

Някой знае ли кога ще свърши карантината и кога ще започне да се събужда икономиката?

А като изчерпят тези пари как ще живеят безработните?

После как ще ги връщат?

В нормалните държави раздават безвъзмездни помощи на окъсалите.

При нас увесват заем, който ще им виси като воденичен камък години наред.

Но иначе Борисов през вечер обяснява колко е загрижен за народа СИ.

Видно е колко!

Станислава СЛАВОВА, Istinata.net

 

Tagged

3 thoughts on “Честито, народе! Започнаха да раздават кредити на килограм! Но ето къде е капанът!

  1. Абе това е така направено, за да се работи, а не да чакаме да се дава! На търтеите ще им е трудно да го разберат! Мършите само чакат на готово да им се даде! Нямат срам!!!!!!!!!!!!??????????

  2. Къде да работят хората? Официално има 80 хиляди безработни, а мераклии да ги наемат липсват. Знаеш ли какво е двама съкратени родители да отглеждат две деца?

    1. Я стига с това „къде да работят хората“- работа има за целия китайски народ и още 5 човека минимум… Ако досега сте били прост обслужващ персонал (продавачи, бармани, камериерки и т.н.) вярно имате проблем, но това си е лично ВАШ проблем- да сте мислили навремето за по-висока квалификация… Около мен доста хора ги съкратиха, но 3/4 от тях си намериха друга работа в рамките на 10 дни, а останалите имат гарантирано връщане на работа в момента в който фирмите пак заработят- уловката е, че нито един от тези хора не е в категорията „прост обслужващ персонал дето е лесно заменим“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *