Чешки политолог разкри капана, в който попаднаха САЩ и Запада!

Свят

Проблемът на русофобията не е в критиката към Русия. Няма нито една държава или народ с невинна история и политика, които да не предизвикват въпроси. Също така няма нито една държава или народ, които да имат само черни страници в историята и политиката.

 

Русофобията обаче е едностранчива и предизвиква страх от Русия, прикривайки плюсовете и изтъквайки само минусите.

Русофобската пропаганда дава лъжливи и опасни обяснения, напълно глупаво характеризиращи руския етнос.

Случва се понякога да пълни стените на министерствата с политически кич.

Когато през 20-те и 30-те години във Великобритания и САЩ започнаха да се създават различни изследователски центрове по „кремлинология“ и „съветология“, русофобията беше облечена в идеологически смокинг.

Вместо истината, че се опитват с нокти и зъби за съхранят западната хегемония, те започнаха да говорят за борба за свобода и демокрация. Но истината винаги е една и съща: основната цел на русофобията е да запази хегемонията на някогашния Лондон, а сега на Вашингтон.

Затова през последните години синофобията (неприязън, презрение към Китай, бел. ред.) върви ръка за ръка с русофобията.

Страхът, породен от тази фобия, се формира на основата на дълъг изкуствено създаван образ на руската заплаха. И точно този страх сега движи Запада. Защото той е капанът, в който безславно паднаха, някога свободните и демократични Щати. 

И това е капанът, който напълно ще ги унищожи, ако продължават да вярват на собствената си пропаганда, а не на реалността.

Има и още нещо. Западът попадна в още един капан, заложен от Путин. Капанът на огромната западна самонадеяност. На убедеността, че вече са победили Русия и целия свят.

И въпреки че в условията на въоръжения конфликт в Украйна русофобията може да изглежда оправдана, предвидима и правдива, тя се формира много преди началото на руската спецоперация.

А това важи и за Чехия. Когато съветският танк на Смичов (район на Прага, бел. ред.) беше боядисан в розово, политиката и отношението на Москва към историята бяха много далеч от това, което рисуваше русофобската интерпретация на историята и политиката.

Русофобското поведение на Запада след разпадането на Съветския съюз значително допринесе за украинската криза.

Източник: https://casopisargument.cz/?p=46553

Автор: Политологът Оскар Крейчи

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *