Шефът на НАТО е загрижен не за митичните „руски шпиони“, а да не вземе България да промени политиката си и да бие шута на НАТО!

Свят

Зловредните действия на Русия в България са опит да се подкопаят демократичните институции и да се упражнява влияние за промяна на  политиката в България.

Такава позиция изрази в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след вчерашната среща на външните министри на държавите от Алианса. В коментар за разкритата у нас руска шпионска мрежа той изрази съпричастността на съюзниците към усилията на страната ни да защити своята сигурност.

„На първо място мисля, че посланието от съюзниците от НАТО и от мен като генерален секретар е послание на солидарност. Вчера разговарях с българския премиер, днес външният министър (Екатерина Захариева) участва в срещата на външните министри и постави този въпрос, информира съюзниците. Разбира се, ние следим отблизо разследването на българските власти срещу предполагаемата руска шпионска мрежа. НАТО приема много сериозно защитата на класифицираната информация и ние изцяло подкрепяме усилията на България да противодейства на зловредните дейности на Русия на свой територия.“ – посочи Столтенберг.

От коментара му става ясно, че са налице систематични действия от страна на Русия, става дума за модел на поведение.

„Смятам, че това, което виждаме в България е модел на руско поведение, при което те се опитват да подкопаят нашите демократични институции, да упражняват влияние върху вътрешната политика, да проникнат в секретните служби. Така че, това е част от модел и също е една от причините, поради които е важно да сме единни, да изразяваме солидарност и да работим заедно, още повече, че става дума за разузнаване, споделяне на информация и взаимно подпомагане.“ – подчерта Столтенберг.

По думите му, въпреки дългогодишния натиск и усилията Русия да бъде привлечена към смислен диалог, тя засили репресивното си поведение у дома и агресивното си поведение в чужбина.

Генералният секретар на НАТО посочи, че съюзниците от Алианса се борят с руската дезинформация и пропаганда, с неспиращите кибератаки и с усилията на Москва да влияе на избори в други страни. Той добави, че Русия използва химически оръжия срещу политическите си опоненти, както на своя територия, така и в страните от Алианса. Същевременно Русия продължава да разполага нови дестабилизиращи ядрени оръжия.

„Реакцията на НАТО е твърда и последователна. В отговор на руските действия НАТО предприе най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от поколение насам.“ – констатира Йенс Столтенберг, цитиран от Нюз.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *