Невероятно! Пандемията се разраства, но спираме предизборно локдауна! Ето кои обекти започват да работят!

България отблизо

Ген. Венцислав Мутафчийски описа в цифри какъв точно е кошмарът с разпространението на коронавируса у нас. 

Болните за последното денонощие са 4 375, но настанените в болница вече са над 9 000.

„С 23% са се увеличи заболелите от коронавирус у нас за последните 14 дни. С тези данни надминахме върха си от 23.11.2020 година още онзи ден. Сега сме над него.

Миналата седмица имаше много стръмно нарастване на смъртността у нас, в момента има колебание – само 5 % за смъртност. Но за 14 дни се запазва висок процент – 53“, поясни ген. Мутафчийски.

Той поясни, че със 17% са повече настанени българи с коронавирус в болнични лечения. В интензивните отделения са се увеличи с 22%.

„Това, което прави впечатление е интензивността на нарастването на смъртните случаи. България премина от трето на второ място по смъртност“, допълни ген. Мутафчийски.

На брифинга на НОЩ обаче икономическият министър Лъчезар Борисов обяви страхотна новина.

„Издадох указания, че самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен достъп – вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките.

В същото време магазините, които са с площ над 300 квадратни метра, и бяха затворени заради локдауна, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност. Те обаче трябва преградят помещенията си така, че да са до 300 квадратни метра. Разделянето на площта им може да стане чрез преградни стени, ленти, щандове и други.

На открити площи ще може да се осъществява търговска дейност“, обяви министър Ангелов.

Каква е логиката, никой не разбира.

Случаите се увеличават, болниците се задъхват, но магазините отварят.

Явно някой иска да се прави на добричък преди изборите.

На гърба на народа, разбира се!

Ето каква позиция изразиха те във фейсбук профила на Българска асоциация на заведенията (публикуваме думите им без редакторска намеса:

„Ми не е гот! Току-що беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв/м. МОЛИМ!!!

Тоест, намаляваме площта, за да се наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи.

Много, много несериозно! И дискриминативно…

Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си…

Tagged

2 thoughts on “Невероятно! Пандемията се разраства, но спираме предизборно локдауна! Ето кои обекти започват да работят!

  1. ВСИЧКО Е ПРЕДИЗБОРНО ,ДВОЙНИ СТАНДАРТИ И НЕСИГУРНА ДЪРЖАВА !!!!!
    ВНИМАВАЙ НАРОДЕ ,ГЛАСУВАЙ НА МАКС ,НО СИ ИЗБИРАЙ ЗА КОГО !!!!

  2. Хептен се чалнаха относно мерките срещу пандемията. Преди и сеега. Президента да отмени форсмажорно изборите, докато не влезем в нормите по заболеваемост и смъртност така да се каже, иначе те няма да отговарят действително за истинското състояние на нещата в държавата. Да се отложат изборите с няколко месеца, защото има голяма вероятност недоволните да са много повече от сегашната статмистика, а това, ще доведе до… Вие знаете до какво…. Бъдете здрави….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *