Шойгу обясни още колко от „Азовстал“ са се предали в плен и как е разгромена елитна украинска бригада на Змийския остров!

Свят

Сто седемдесет и седем цивилни са спасени от завода „Азовстал“ в Мариупол, а близо 3000 националисти се предадоха. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от информационните агенции.

„Блокадата на стоманодобивния завод „Азовстал“ приключи. Цивилни лица, държани там от украински националисти, са евакуирани от завода. Спасени са 177 цивилни, включително 85 жени и 47 деца. На всички е оказана квалифицирана медицинска и психологическа помощ“, посочи той.

 

Шойгу допълни, че блокираните в завода украински бойци са вече в следствения комитет. „Всички те доброволно сложиха оръжие. Въпреки войнствените видеа и призивите към украинските войници да не се предават.

Украинските власти казват, че не могат да коментират публично съдбата на бойците, тъй като се водят задкулисни преговори за спасяването им.

От своя страна, Русия отрича да се е съгласила на размяна на пленници и заяви, че ще съди някои от тях за военни престъпления.

Много от укрилите се в „Азовстал“ принадлежат към украинско подразделение с крайно десен произход – полка „Азов“, които Москва нарича нацисти.

Докато Украйна заяви, че се надява да върне войниците при размяна на пленници, руският парламент обсъжда резолюция за забрана на обмена на бойци от полк „Азов“, но засега отложи нейното приемане.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи подробности за авантюристичния опит на ВСУ да превземе Змийския остров, който, както ние знаем, приключи с тотален провал.

 

„В навечерието на Деня на победата украинските власти предприеха авантюристичен опит за превземане на Змийския остров. Тази съмнителна акция приключи с тотален провал“, каза Шойгу в хода на заседание на военната колегия.

Въоръжените сили на Русия, в хода на боевете в района на Змийския остров, са ликвидирали над 50 военнослужещи от елитните подразделения на ВСУ.

За три денонощия са били ликвидирани 4 самолета и десет хеликоптера на Въздушните сили на ВСУ, 30 дрона и три катера. „Всичките провокации ще бъдат пресичани по най-суровия начин“, подчерта руският министър на отбраната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *