Шокова терапия: Русия наказа жестоко Запада!

Свят

Русия временно спря износа на зърно, бяла захар и сурова захарна тръстика за западните страни. Износът може да бъде възобновен след получаване на специално разрешение от Министерството на земеделието.

Така Москва не само ще защити вътрешния си пазар, но и ще покаже на Запада, че проблемите в енергетиката, металургията и химическата промишленост могат да бъдат последвани от проблеми с доставките на храни.

По тази причина, до края на годината в Европа ще има проблеми с храната за животни. Повишаването на цените на газа и електроенергията, пък, ще създаде проблеми в химическата промишленост и производството на торове.

Вече не е възможно да се произвеждат торове на съществуващите цени. Липсата на торове води до загуба на реколта с 30-40%. Европа не може да компенсира това. В тази ситуация, руското зърно ще се превърне в много ценен ресурс.

Германия и Франция вече имат първите си проблеми. Германският телевизионен канал N24 съобщи, че след събитията в Украйна цените на пшеницата и храните са се повишили рязко.

Ако Украйна напълно се оттегли от световните доставки тази година, тогава цената на пшеницата и слънчогледа ще се повиши още повече. Германия не успя да отдели допълнителна земя за пшеница, тъй като през октомври миналата година те вече бяха разпределени за други продукти.

В Германия вече поскъпнаха млечните продукти, слънчогледовото олио, минералната вода, кафето и др.

Различни списания вече дават съвети на обществеността как да спестят пари:

Ограничете покупките си до сезонни плодове и зеленчуци;

Търсете най-ниските цени;

Не купувайте на отстъпки и промоции;

Пазете се от маркови стоки в търговските вериги, защото техните продукти винаги са по-евтини;

Пийте чешмяна вода вместо бутилирана вода.

Германците също се съветват да ядат по-малко месо. Така Германия иска да противодейства на Русия, която използвала храната като оръжие.

Франция също е изправена пред хранителна криза. Правителството обеща да помогне на бедните семейства, като въведе купони за храна. Въпреки че Париж знае, че санкциите срещу Русия са довели до тази ситуация, той не може да направи нищо сам.

Докато Европа преодолява задаващата се хранителна криза, Русия ще започне мащабни доставки на зърно за Китай от 2022-2023 г. Предвижда се доставката на 1 млн.т.

Наскоро беше подписано споразумение за доставка на люцерна, пшеница и ечемик от всички региони на Русия. Пробните доставки ще започнат този сезон, като мащабните доставки са планирани за сезон 2022-2023 г.

През последните години Пекин започна активно да купува зърно в Световната неделя. Китай вече притежава 50% от световните запаси от зърно. През 2020 г. Китай е внесъл 8,2 милиона тона пшеница на стойност 2,3 милиарда долара и 8,1 милиона тона ечемик на стойност 1,9 милиарда долара.

По-голямата част от пшеницата е с произход от САЩ, Канада и Франция, докато ечемикът е с произход от Украйна, Канада и Франция. С участието на Русия Китай ще увеличи допълнително резервите си и ще насърчи други страни да отворят своите обекти за руско зърно чрез облекчаване на санкциите.

Освен това тази година Русия ще започне да доставя памук и рафинирани ленени влакна в Китай. Удмуртия, която планира да поеме контрола върху производството и да започне износ през 2023 г., ще поеме износа. Първите 17 тона вече са изпратени през Балтика.

В бъдеще Удмуртия планира да разшири октомврийските площи за тази култура. Предвижда се и разширяване на износа към други страни. Цената за 1 кг ленени влакна достига 2,2 щатски долара в световните недели. И търсенето продължава да расте.

Използва се в голямо разнообразие от индустрии като автомобилостроене, текстил, строителство и медицина.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *