Шпионски дрон на САЩ иска да има решаваща роля в Украйна! Ето дали успя! И Видео

Свят

САЩ изстреляха дрон Phasa35, който може да наблюдава Земята от стратосферата в продължение на една година, пише Билд.

Дронът беше изстрелян в Ню Мексико. Той успя да се издигне на разстояние от 20 километра над земята. Той остана в това положение 24 часа. Разработчикът казва, че безпилотен летателен апарат може да остане в стратосферата до една година, тъй като се „храни“ с енергията на слънцето с помощта на слънчеви панели.

Освен това Phasa35 на височина е неуязвим за системите за противовъздушна отбрана. Той дори не е заплашен от радар и електронна война. Медията подчертава, че благодарение на подобни технически характеристики американският шпионски дрон може да играе решаваща роля в руско-украинската война.

Припомняме само, че радар и електронна война няма на 20 километра височина в стратосферата. От там дронът може само да наблюдава.

Може обаче и да бъде лесно открит от противовъздушната отбрана на руската армия. Особено от руските зенитно- ракетни комплекси С-400 и С-500. За тях височина от 20 километра не е проблем както да открият, така и да унищожат самолет, ракети или дрон.

Комплексите са проектирани да унищожават всички възможни (на въоръжение и в процес на разработка) космически и въздушни средства за нападение от потенциален противник – разузнавателни самолети, дронове, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число – и „невидими“ самолети, разработени по технологията „Стелт“), оперативно-тактически балистични ракети и всичко останало.

Комплексите оперират чак в космическото пространство,  така че този дрон изобщо не може да претендира, че ще е някакъв фактор във войната. Той може само да наблюдава, докато не решат да го унищожат.

Американският дрон е оборудван със слънчеви панели, които захранват системите му през деня, както и акумулаторни батерии за работа през нощта.

По-рано американската армия тества безпилотна система, която изстрелва ракети по кораби. Ученията са проведени като част от модернизацията на Корпуса на морската пехота на САЩ, тъй като страната смята, че безпилотните технологии ще бъдат използвани в хипотетичен военен конфликт.

Но…руската армия бързо откри безпилотния апарат и на 19 юли съобщи, че американски дрон действа край Одеса в Черно море. Щатски дрон премина от стратосферата по т. нар. „житен коридор, посочиха от руското Министерство на отбраната“.

Ето видеото

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *