CNN: Руснаците се научиха да противодействат на „Хаймърс“ и с ракетите се случват странни неща

Свят

Руските сили са се научили да отклоняват извън курса високоточните ракети „Хаймърс“. За целта се използват електронни GPS заглушители, пише CNN.

 

Изданието цитира петима американски, британски и украински източника, които са заявили, че ефективността на HIMARS през последните месеци е била намалена поради интензивната радиоелектронна дейност от страна на руснаците. Това принуждава украинците и американците да търсят начини за заобикаляне на заглушителите.

„Това е постоянна игра на котка и мишка за намиране на средства за противодействие на заглушителите, като след това руснаците противодействат на тези контрамерки. И не е ясно доколко тази игра е устойчива в дългосрочен план“, казва неназован служител на Пентагона пред CNN.

Една от мерките на тази борба е откриването и унищожаването на руските системи за радиоелектронна борба. Това, че тази техника е приоритетна цел за въоръжените сили на Украйна, е посочено в документите на Пентагона, изтекли в мрежата.

Изданието отбелязва, че GPS заглушителите могат да повлияят неблагоприятно и на ефективността на други „умни“ американски боеприпаси – артилерийските снаряди Excalibur и комплектите JDAM за прецизно насочване на бомби. А последните са особено податливи на отклоняване, твърдят източниците.

Единият от източниците обаче, високопоставен служител на Пентагона, успокоява журналистите, като уверява, че проблемът с GPS заглушителите е малко преувеличен. По думите му преди дни ВСУ са изстреляли без проблеми 18 ракети от „Хаймърс“, което е в съответствие с ежедневната норма през последните няколко седмици.

CNN също така отбелязва, че използването на заглушители пречи на самите руснаци, тъй като нарушава работата на собствените им комуникационни системи, което затруднява координирането на действията на подразделенията.

Но дори когато действат, HIMARS все повече не улучват целите, казва украински източник, информиран от операторите на дронове на предната линия.

Оператор на дрон, който воюва в южната част на Херсонска област, казва пред изданието, че ефективността на HIMARS е спаднала рязко: те все още са много необходими и на тях може да се разчита, но вече не са толкова доминиращи, както преди.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *