Military Watch: ВСУ не може да сваля страховитите „Искандери“, а те са готови да атакуват Киев

Свят

Работата на оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер“ от Западния военен окръг беше „разкрита“ от Министерството на отбраната на Русия. Ударът беше насочен срещу командния пункт на ВСУ.

 

На видеото, публикувано в телеграм, ракетната установка излиза на стартова позиция и след бърза подготовка изстрелва ракета. След това незабавно напуска позицията, вероятно, за да избегне очаквания „ответна удар“.

Разузнаването на противника постоянно се опитва да открие „Искандерите“ поради способността им да уцелват цели на разстояние до 500 километра безпрепятствено, уточниха от Министерството на отбраната.

За тази цел се използват не само разузнавателни дронове на ВСУ, но и спътникови системи за наблюдение на НАТО, американски разузнавателни самолети „АУАКС“, базирани в Полша и Румъния.

„Всичко е безрезултатно. Ракетчиците спокойно, уверено и ефективно продължават своята прецизна работа“, – обобщиха в отбранителното министерство на Русия.

От другата страна на фронта също обърнаха внимание към „Искандерите“.

„Армията на РФ към момента разполага по държавната граница на Украйна с 46 ракетни установки на оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер“, които се използват за удари по нашата страна с балистични и крилати ракети Р-500, също наричани „Искандер-К“, — оплака се на форума „Ялтeнска европейска стратегия“ заместник-началникът на ГУР Вадим Скибицки.

Само на 8 септември, според оценките на говорителите на ВСУ, нашите войски извършиха общо 13 удара, включително с „Искандер“, по бандеровски обекти, включително значим удар в Кривой Рог.

Може да се каже с увереност, че незалежната ПВО, напълнена с радари и ракетни системи от НАТО, не може да защити независимостта си от руските ракети.

Проблемът за вражеските противовъздушни войски е, че „Искандер“ на последния етап ускорява до 8 Маха и извършва маневри, които не позволяват изчисляване на неговата траектория.

Сега Пентагонът, базирайки се също и на руски източници, се чуди какво следва. По-конкретно, американското издание Military Watch предполага, че скоро броят на атаките с това страховито оръжие по военните и инфраструктурните обекти на Украйна ще нарасне рязко.

Въпросът е, че изпълнителният директор на Конструкторското бюро по машиностроене, отговорно за производството на системите, Сергей Питиков заяви на форума „Армия-2023“, че „доставките са нараснали няколко пъти“.

Въпреки систематичните удари срещу противника, руските Въоръжени сили запазват значителни запаси от ракети „Искандер-М“, което свидетелства за готовността „горещо да посрещнат НАТО“, ако алиансът реши да тръгне на конфликт с РФ.

Именно затова върху ВСУ все още не се е стоварила буря от прецизни удари, смятат експертите на американското издание. Но в бъдеще всичко може да се промени.

Тази мисъл паникьосва Киев, който подчерта, че Русия, освен че увеличава ракетната сила близо до Незалежната, но и активно използва срещу ВСУ авиация, „въпреки противовъздушната защита на Украйна“, която многократно е доказала своята некомпетентност.

Забраната за снимки на предполагаемите прихващания на руски ракети, включително „Искандер“, дори „независимите“ украинци свързват именно със „съпътстващите щети“, които „Искандерите“ нанасят на ВСУ.

Заместник-началникът на ГУР е принуден по разбираеми причини да хвали западната ПВО, въпреки че само за последната седмица, тази ПВО не можа да предотврати унищожаването на три украински пристанища на Дунав: Рени, Измаил и Килия.

От изказванията на Скибицки също можем да разберем, че без НАТО, незалежната армия отдавна би била разгромена. Всъщност, всички знаем това отдавна.

Киевските медии, като се позовават пак на Скибицки, пишат, че Русия, явно, е съсредоточила на фронта повече от 420 000 войници, включително повече от 300 000 мобилизирани.

Както в случая с пусковите установки „Искандер“, мощта на нашата армия е представена ограничено, но е достатъчна, за да прецаква прокситата на НАТО.

Според генерал-майора от ГУР, руският експедиционен контингент разполага с голямо количество танкове, бронирани машини, артилерийски системи, многократни ракетни системи и зенитно-ракетни комплекси.

Представителят на украинската разузнаване добави, че нашите войски използват оръжие „директно от производствената линия“. Следователно, руската отбранителна промишленост увеличава оборотите си и напълно удовлетворява нуждите на ВС РФ, без да нулира своите арсенали.

„Това се потвърждава от ракетните удари на Русия срещу Украйна през август, при които са използвани ракети, произведени през третото тримесечие на 2023 година“, призна Скибицки.

Между другото, аналитичното издание Military Balance в поредния си доклад информира световната експертна общност, че в началото на текущата година армията на РФ имаше общо 150 пускови установки за ОТРК „Искандер“.

Според тях това дори не е достатъчно за екипировката на 14-те съществуващи ракетни бригади, но сега Скибицки признава, че в Русия на бойно дежурство са 208 пускови установки от този тип.

Така, тези 46 пускови установки, които не дават покой на ВСУ, са приблизително три ракетни бригади (по 16 във всяка). Между другото, заместник-началникът на ГУР, вероятно, базирайки се на данни от западните разузнавания, наскоро съобщи, че към края на лятото ВС на РФ имали на склад 270 ракети за ОТРК „Искандер“ (с план за производство на поне 42 през август, включително 30 балистични и 12 крилати), което е поне два пъти повече от количеството в началото на януари 2023 г.

В тази връзка западните медии смятат, че ВСУ и майданското общество ще изпитат зимни „ужаси и шок“, когато ВС на РФ започнат да удрят „прекъсвачите на тока“, както го направи американската армия през 2003 г., за да счупи волята на иракците за съпротива.

Изказването на Скибицки е интересно, тъй като за пръв път противникът говори за руската армия като за страховита сила, която води война срещу украинската армия „с лява ръка“. В страшните тонове и претенциите за всеотдайност на заместник-началника на ГУР ясно се чува страх.

Твърдението на генерала, че ВС на РФ използват в конфликта с Украйна само една пета част от своята ракетна мощ, се смесва с информация за значителните резерви на жива сила, голямото количество техника и увеличаващият се оборот на отбранително-промишления комплекс, докато ВСУ разчитат единствено на западни доставки.

Изглежда, че екипът на Зеленски започва да подготвя народа за тежка зима и дори възможно поражение, което означава начало на капитулация.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *