The Times разкри могат ли британските дронове да помогнат на ВСУ

Свят

Британският флот от безпилотни самолети Watchkeeper не може да работи при лоши метеорологични условия. Въпреки че един такъв дрон струва около 5 млн. паунда, нито един от тях не се използва в операции.

За това пише The Times. Отбелязва се, че шпионските безпилотни летателни апарати са били така модифицирани, че са станали твърде тежки. Това е превърнало цялостната програма в „абсолютна катастрофа“. Един служител заяви, че осем от тези безпилотни самолети, струващи 40 млн. паунда, са били отписани.

Watchkeeper е създаден на базата на израелския дрон Hermes 450. Той изигра ключова роля в антитерористичните операции на Ерусалим в Близкия изток.

Бившият майор от британската армия Крис Линкълн Джоунс наблюдава Хермес 450 в действие преди много години, след като е помолен да анализира ефективността му и да го „копира“ за британското министерство на отбраната. Той определя Hermes 450 като „най-добрия дрон в света“. По думите му дронът е способен да следи целите си на земята в продължение на 17 часа. На височина от 18 000 фута (над 5000 км ) той е трудно чуваем и почти невъзможно да бъде видян.

Британската версия обаче е по-малко успешна. Няколко безпилотни летателни апарата се разбиха. Това отчасти се дължи на факта, че те са били натоварени с допълнителни функции.

„Дронът може да работи при определени метеорологични условия. Разследване на обществените поръчки в областта на отбраната, проведено от Комисията по отбрана към Камарата на общините, разкри, че проектът, който влезе в експлоатация с години закъснение, е бил „натоварен“ с 265 потребителски изисквания и 1910 допълнителни системни изисквания“, пише изданието.“

Депутатът от Консервативната партия, член на комисията и бивш министър на въоръжените сили Марк Франсоа заяви, че тази история „олицетворява всичко, което не е наред с обществените поръчки на МО“. Според него проектът е „истинска катастрофа, която закъсня с много години и на практика вече е остаряла“.

Не е известно нито един от безпилотните летателни апарати да е оперативно разгърнат, въпреки че участва в учения.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *