Борисов ПРОВАЛЯ машинното гласуване! Остават чувалите с бюлетини!

България отблизо

Девет милиона лева отпусна в сряда Министерски съвет на Централната избирателна комисия за наем на машини за гласуване, които да бъдат ползвани на изборите за Европейски парламент.

Ключовата дума тук е „наем“ – въпреки високата цена и след години на дебат и обструкции, България отново няма да е собственик на пълен набор машини за гласуване. А само ще ги вземе временно, в случай че при нова промяна на изборния кодекс, преди следващия вот, се окаже, че машинното гласуване вече не е желаната технология за провеждане на избори.

Няма как да не си зададем поне два въпроса – защо наемq вместо покупка, и защо на такава цена. Вторият въпрос до голяма степен е причина за първия, тъй като за разлика от предишни години, когато машини бяха наемани за изпитване на системата в малък брой секции, цената на наемането им беше чувствително по-малка. Днес наемът излиза по 3000 лева на машина за гласуване, а само преди няколко години тази сума е била двойно по-малка. Вярно, на следващите избори ще бъдат ползвани по-ново поколение машини за гласуване в сравнение с тези, изпитвани на предишните, но надали това е причина за удвояването на наема. Отделно, този път се наемат много повече машини за гласуване, което – поне според конвенционалната търговска логика – би трябвало да означава по-ниска единична цена на машина. На този етап задоволително обяснение за увеличението обаче не е дадено и няма изгледи, че до изборите ще получим такова. Можем само да се надяваме, че преди следващите избори, когато отново ще се наложи такъв наем, той отново няма да се удвои.

Също толкова необяснимо е защо се наемат машини за гласуване, вместо да се купят, особено при новия, по-висок наем, който се приближава до продажната цена. Това има своето обяснение – докато хардуерът е един и същ, независимо от държавата, то софтуерът, който е инсталиран на него, се модифицира спрямо особеностите на изборното право на страните, което чувствително оскъпява задачата. Това обстоятелство, съчетано с въведеното с последните промени в Избирателния кодекс задължение на всички избори във всички секции да има машини за гласуване, навежда еднозначно на извода, че е за предпочитане е, необходимите машини да бъдат купени веднъж завинаги, вместо всички следващи избори и референдуми да бъдат значително оскъпявани с цената на наема им.

Отказът, дори и да се мисли за покупка на машини за всички секции, има две възможни обяснения. Възможно е ЦИК да се надява на нови промени в Избирателния кодекс преди следващите избори, с които да отпадне задължението за поставяне на машини в секциите. В такъв случай наемът, който „закърпва“ положението за евровота в края на май, е за предпочитане от финансова гледна точка, а и не натоварва изборната администрация да съхранява машините след като се окажат безполезни. Второто обяснение е, че сигурно ЦИК очаква, че заради много краткия срок между обявяването на поръчката и датата на изборите, масовото въвеждане на машинно гласуване ще се провали.

И то, поради простата причина, че дори секционните избирателни комисии няма да могат да се запознаят за един ден с начина на гласуване с машините. Да не говорим вече за избирателите. И особено онази част от тях, които са скарани с технологиите. Но…ГЕРБ дълго време отлагаше въвеждането на машинното гласуване. И то с една цел. Да направят така, че машините да пристигнат много късно в избирателните секции. И с начина на машинното гласуване да не може да се запознае никой.

Така, опитът за машинно гласуване отново ще се провали. И герберите театрално ще вдигнат ръце и ще кажат, че машинното гласуване е много трудно и не може да се приложи. така ще ни останат отново чувалите с бюлетини, които депутати от ГЕРБ мъкнеха преди време насам – натам, за да манипулират изборите. Затова хората в България казват, че не вярват на избори, които са организирани от Цветанов и Борисов. И затова не ходят да гласуват. А от това печелят само манипулаторите. Понеже, ако 80% от избирателите гласуват, изборните машинации ще пропаднат. И ще остане само волята на народа. Но понеже герберите непрекъснато  и по най-различни начини, индиректно внушават на народа, че изборите нищо няма да променят, това демотивира гражданите. И те предпочитат да отидат за гъби, вместо да се явят пред урните. А това е от полза само за манипулаторите.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *