Валери Симеонов се ВЪРНА във ВЛАСТТА! Ето как стана това! РАЗТЪРСВАЩИ факти!

България отблизо

Със 116 гласа „за“, 62 „против“ и без „въздържали се“ парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място, предаде Агенция „Фокус“. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов.

Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов ще е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тази на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

Споровете в залата продължиха над три часа. Вторият вицепремиер от квотата на патриотите Красимир Каракачанов представи решението за персонални промени в Министерския съвет.

В отсъствието на вицепремиера Валери Симеонов Народното събрание обсъжда днес на бурно заседание предложението за неговото освобождаване от поста заместник министър-председател по икономическата и демографската политика. Очакваше се също да бъде гласувано предложението постът да заеме Марияна Николова.

Марияна Николова е началник на кабинета на вицепремиера Симеонов. Тя е юрист по образование, с опит в публичния сектор. До решението да бъде предложена за поста на Симеонов се стигна след вчерашното близо шестчасово заседание на малката коалиция „Обединени патриоти“. Очаква се след гласуваната оставката му, Валери Симеонов да се върне в Народното събрание като депутат на мястото на Миглена Александрова от квотата на „Атака“.

БСП поиска премиерът да присъства в пленарна зала

За пореден път премиерът унижи Народното събрание. 10 г. в управлението налага този стил – няма държавност, няма институции, един човек решава еднолично въпросите, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

В отговор лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Бойко Борисов е уведомен, но в момента има заседание на Министерския съвет.

„Коалицията щеше да се счупи, ако имаше едностранно решение на ПГ на ГЕРБ за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Сега имаме друга хипотеза,

в която Валери Симеонов има свое волеизявление за напускане на вицепремиерския пост и връщане в Народното събрание“, коментира пред журналисти в парламента Цветанов подадената оставка от Симеонов. „Всичко е в диалог. Всичко, което е взето като решение, е от страна на Обединени патриоти, респективно НФСБ. Това е тяхно решение, с което ние сме се съгласили“, обясни Цветанов.

Рамадан Аталай от ДПС подчерта в изказването си, че оставката на Симеонов е била задължителна, а не просто необходима.

Народното събрание не е поправителен дом за провалили се министри

и целият народ очаква Валери Симеонов да напусне политиката като цяло, коментира председателят на „Воля“ Веселин Марешки. Той посочи, че не се борят за местата на патриотите в правителството и ще подкрепят номинацията за нов вицепремиер на мястото на Симеонов. Марешки обаче допълни, че част от биографията на номинираната Марияна Николова го притеснява – това, че е била част от „Топлофикация София“. Ние знаем, че дружеството не се развива добре и винаги е воденичен камък за всяко едно управление, допълни той.

Според него след оставката си Валери Симеонов не трябва да се връща като депутат в парламента.

Стана ясно, че вицепремиерът в оставка Валери Симеонов вече пореден час стои в кабинета на заместник-председателя на парламента Емил Христов. Председателят на „Атака” Волен Сидеров дойде в пленарната зала само за да се регистрира и напусна сградата на Народното събрание. Той не е подписал предложението за номинация на Марияна Николова. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: „Волен Сидеров не го е подписал. Попитайте него, аз не коментирам вътрешното взаимодействие на коалиционните партньори чрез медиите”.

Tagged

1 thought on “Валери Симеонов се ВЪРНА във ВЛАСТТА! Ето как стана това! РАЗТЪРСВАЩИ факти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *