Венецианската комисия: Главният прокурор не е „свещена крава“, не трябва да е недосегаем!

България отблизо

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към България за разследването на главния прокурор и реформа в съдебната система, предаде БНТ.

В изявление на комисията се подчертава, че предложените законови промени, които регламентират провеждането на разследвания и отстраняването на тримата големи в съдебната власт, са рискови.

Приветстват се усилията и решимостта на българските власти за разследване на главния прокурор, но се отправя предупреждение, че има риск с така предложените промени да не бъдат постигнати обявените цели.

Сред мотивите на комисията се отбелязва, че прокуратурата в България е с пирамидална структура. Препоръчва се вариант, в който различни членове на ВСС, извън прокурорската колегия, да могат да дават предложения за разследване на главния прокурор.

Отбелязва се, че не е нужно предложенията да засягат двамата председатели на върховни съдилища.

От министерството на правосъдието съобщиха, че утре сутринта в 9:00 ч. ще има извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще бъдат обсъдени промени в НПК./Източник news.bg/

Дори Брюксел, въпреки че защитава от време на време правителството на Борисов, е принуден да признае, че законовите промени, които правителството предлага за статута на тримата големи в съдебната власт – главният прокурор, председателя на Висшия съдебен съвет и председателя на Конституционния съд – са несъстоятелни. Те с нищо не променят пирамидалната структура на прокуратурата и правят на практика главният прокурор в недосегаема личност, която може всичко, но никой в държавата не може да го докосне.

Такава съдебна система предизвиква, меко казано, съмнения и въпроси. По простата причина, че никой в едно демократично общество не трябва да се ползва със статута на недосегаем. Главният прокурор както и другите двама големи са хора. И могат да сгрешат. Те могат да бъдат подложени на заплахи и изкушения, за да направят едно и ли друго нещо, което е изгодно на кръгове извън прокуратурата и съдебната система.

И ако главният прокурор е недосегаем, както е сега, то при това положение много от делата в българския съд може да се окажат манипулирани и несправедливи. И точно това се опитваше отдавна българското общество да каже на Борисов, чрез негативните си реакции спрямо избора на нов главен прокурор. Да не говорим, че самият избор на нов главен прокурор бе една „фантастика“. Имаше само един кандидат и това се наричаше „избор“ или „конкурс“.

Хората искат справедливи, нещо повече, искат човечни съдебни процеси, които да защитават интересите на обикновените хора, а не на властимащите и на олигарсите. Дали ще може да бъде осъществено това?! Ще стане ясно от новите поправки, които властта ще предприеме за реформа на прокуратурата и съдебната система.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *