Владимир Путин извоюва две сензационни победи: САЩ вече не могат да заплашват света!

Свят

Досега американската стратегия за оказване натиск и постигане на контрол над света беше много проста. Ако няма договореност, тоест, ако не са изпълнени исканията на САЩ, те заплашват с употреба на военна сила и разрушаване на съответната „непослушна“ страна.

Само с няколко смели и гениални хода обаче, Владимир Путин разруши из основи тази американска тактика. Нещо повече. Руският лидер заби клин в НАТО, който ще действа, дори ако Алиансът успее по някакво чудо да се запази в своя сегашен състав.

Конфликтът около руските зенитно-ракетни комплекси С-400 може да доведе до оттеглянето на Турция от НАТО, което ще е „голяма победа за Владимир Путин“. Това пише немският професор по политически науки Томас Егер в статия за списание „Focus Online“, цитиран от РИА Новости. 

Той смята, че сделката на Анкара и Москва относно С-400 „Триумф“, ще влоши значително, вече напрегнатите отношения на Турция със САЩ. И Вашингтон ще бъде принуден да наложи санкции на Турция, заради закупуване на руска военна техника. Въпреки конфликта, Русия вече доставя на Анкара закупените от нея четири дивизиона С-400 „Триумф“. Тази доставка ще закрие окончателно небето на Турция за американските самолети. И САЩ няма да могат да заплашват Анкара със сила.

Егер добавя, че ако „Турция реши да напусне НАТО, това ще бъде огромна геостратегическа загуба за алианса“. Според него, този вариант не може да бъде изключен. И резултатът от конфликтът ще зависи от това в коя държава – Русия или САЩ – турският президент Реджеп Ердоган вижда гаранция за своето политическо бъдеще.

По думите на експерта, самата поява на конфликт между Анкара и Вашингтон, вече е „голяма победа за Владимир Путин“. Той отбелязва, че дори Турция да остане в НАТО, сред водещите членове на Алианса ще се настани трайно недоверие един към друг. 

„Клинът в НАТО вече е забит и той ще действа, дори ако Съюзът по някакво чудо се запази в сегашния си състав”, подчертава Томас Егер. При това, укрепването на връзките между Москва и Анкара, политологът нарича „международна сензация“.

На всичко отгоре, дори ако Турция реши, в някакво бъдеще неопределено време, да даде достъп на американците до закупените руски С-400, то Вашингтон няма да се сдобие с никакви руски тайни. По простата причина, че експортният вариант на С-400 се различава много от това, което използва руската армия. А и секретните възли на комплексите са защитени от неоторизирано отваряне, чрез вградената в тях система за самовзривяване.

Една от ярките илюстрации на мощния възпиращ ефект на руските системи за противовъздушна отбрана в чужбина, е разгръщането на системите за противовъздушна отбрана в Сирия. Сирийската армия получи няколко дивизиона от по-старото поколение ЗРК С-300В4 след инциденти миналата година. И изведнъж, интензивността на полетите на коалиционната авиация, водена от САЩ, над територията на Арабската република, рязко спадна. Това се отнася и за израелските самолети, които преди това летяха безпрепятствено над Сирия.

Точно затова търсенето на ЗРК „С-400“ в света нарасна неимоверно. Китай вече закупи и успешно използва руските зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“. Индия също се готви да купи С-400, въпреки огромния натиск на Вашингтон върху управляващите кръгове в Делхи. Тоест, вече е закрито и небето над Китай и Индия. Други потенциални купувачи на уникалните руски зенитно-ракетни комплекси са Иран, Северна Корея и Венецуела. Не е за чудене скоро и Западна Европа да поиска такива комплекси. А това вече напълно прекроява геополитическата карта за водене на евентуални бойни действия срещу беззащитни държави, от страна на САЩ. С други думи, САЩ вече няма да могат да плашат държавите с използване на военна сила и няма да могат да бомбардират „непослушните“ страни.

По този начин Владимир Путин напълно лиши американците от възможността да налагат своето световно господство чрез военна сила. А само след няколко години, Вашингтон вече няма да може да използва и силата на долара като санкционно средство. Защото Русия, Китай, Индия и други държави, включително такива „приятели“ на САЩ като Саудитска Арабия изхвърлиха долара и преминават към все по-мащабно разплащане в националните валути.

С Русия начело, светът вече побеждава САЩ и ги лишава от тяхното досегашно световно господство. Въпреки тези категорични факти, нашите управляващи продължават да ни тласкат като замаяни, в обятията на САЩ и Запада, макар че от тях вече не можем да получим нищо. И на всичко отгоре Вашингтон налага на бедна България да дава милиарди долари на богата Америка.

Ето затова искаме Борисов да си ходи. Не защото е добър или лош. А защото ни превръща в колония на САЩ и Запада. Една мизерна колония, която е обречена само да дава и нищо да не получава в замяна. Докато не бъде унищожена съвсем.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *